Vučić: Dobre odnose Beograda i Moskve treba unapređivati

Srna
Vučić: Dobre odnose Beograda i Moskve treba unapređivati

Moskva - Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je uoči sutrašnjeg sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi da česti susreti sa ruskim zvaničnicima pokazuju da Srbija i Rusija imaju dobre odnose i da se oni unapređuju.

"Trudimo se da pronađemo nove modele za uspostavljanje viših oblika saradnje sa Rusijom", kaže Vučić, koji je danas doputovao u Moskvu.


On je dodao za RTS da će sutra biti jasnije kada će "migovi" i oklopna vozila iz Rusije doći u Srbiju. Vučić je objasnio da to zavisi od toga da li će Putin potpisati ukaz o vojno-tehničkoj saradnji, koji je, kako je ocijenio, za Srbiju povoljnija varijanta nego ukaz o poklonu.

"To je važno ne zato što mislimo da sa bilo kim ratujemo, da bilo koga napadamo, već zato što moramo da zaštitimo svoje nebo, da sačuvamo svoju teritoriju, da narod ne mora da brine", rekao je Vučić.

On je naveo da nije slučajno izgovarao da se više neće ponavljati ni "Bljesak", ni "Oluja", ali ni ono što se Srbiji događalo 1999. godine.

"To su stvari koje se kod nas više neće dešavati. Niko neće moći nekažnjeno da napada ni našu zemlju, ni naš narod", rekao je Vučić.

Vučić je ponovio da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji i da ne želi da pripada nijednom vojnom bloku.

"Ljudi veruju u reč Srbije. Kao što ne moram nikome da ponavljam ni da je Srbija na evropskom putu, tako ni da neće da uvodi sankcije Rusiji, makar ostala jedina zemlja u Evropi. Sa druge strane, važno je da Srbija ljubomorno čuva svoju vojnu neutralnost", rekao je Vučić.

Uoči sutrašnjeg, desetog susreta sa Putinom, Vučić je istakao da su susreti sa predstavnicima najvećih svetskih sila, u situaciji kada se predstavlja mala zemlja, veliki izazov i velika stvar za tu zemlju.

On je naglasio da je sastanak sa ruskim predsjednikom od izuzetnog političkog, ekonomskog i svakog drugog značaja za Srbiju.

Kada je riječ o izvozu "Fijata" na rusko tržište, Vučić je rekao da je prijedlog da se na ljeto u Srbiji održi samit sa liderima zemalja Evroazijske unije, kako bi se postigao konačan dogovor oko "Fijata", ali i drugih proizvoda.

"Naravno da, kada govorite o Evroazijskoj uniji, skoro 91 odsto našeg izvoza ide na Federaciju Rusije i to je za nas od izuzetnog značaja. Razgovaraćemo o sklopu regionalnih pitanja, odnosima u svetu. Mi smo mala zemlja, ne možemo da odlučujemo o svemu, ali važno je da čujemo šta Putin misli", istakao je Vučić.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana