Vučić: Čuvati odnose Srbije i Srpske na najvišem nivou

Srna
Vučić: Čuvati odnose Srbije i Srpske na najvišem nivou

Beograd - Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je njegova obaveza da u svakom trenutku čuva odnose između Srbije i Republike Srpske na najvišem nivou i da uvijek pomogne Srpskoj.

Odgovarajući na pitanje da li je primio cirkularno pismo predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u kojem se ponovo objašnjava zašto Srpska insistira na sprovođenju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, Vučić je odgovorio: "To je za mene danas najteže pitanje".

"Kada kažem najteže, to je zato što su moje obaveze da nikada ne pokažem nikakvu dozu ni lične, ni političke, niti državne sujete", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Vučić je istakao da je obaveza vlasti Srbije da čuva regionalni mir i stabilnost, da vodi računa o Srbiji i da uvijek pomogne Republici Srpskoj.

"Ja sam zamolio predsednika Dodika da još jedanput svoju odluku razmotri i to je ono što mi možemo da uradimo. Sve drugo što bismo radili, loše bih se osećao i ne želim da učestvujem u nečemu u čemu su neki ranije učestvovali, ali sam imao dovoljno hrabrosti da kažem šta je to što Srbija misli, a što misli da je dobro i za Srbiju i za Republiku Srpsku", rekao je Vučić.

On je istakao da nije imao u vidu samo sebične interese Srbije i dodao da smatra da ima "dobar i veoma širok pogled u budućnost kada je u pitanju i Republika Srpska".

"Mislim da sam dobro video, a ja uvek dozvoljavam mogućnost da to uvek nije sasvim tako. Možda neki drugi to bolje vide od mene. Na kraju krajeva, moja je odgovornost pred građanima Srbije neuporedivo veća, a ne bežim od toga da neku vrstu male odgovornosti zbog odnosa koji postoji između Srbije i Srpske, imam i prema Srpskoj, naravno i kao garant Dejtonskog sporazuma", dodao je Vučić.

Što se Srbije tiče, Vučić je rekao da Srbija nikada ničim neće ugrožavati regionalnu stabilnost, i to ne zato što to "neko voli ili ne voli napolju".

"Već sam se tih gluposti naslušao. Kao što ste videli, Srbija je uspela i umela da se suprotstavi po najtežim pitanjima i najvećim silama na svetu i uspela, ne mogu da kažem da pobedi, nego da ne izgubi kao što je uvek doskora gubila", naveo je Vučić.

On je istakao da je srpskom narodu potrebna pamet i mudrost i da bi volio da su Srbi kroz istoriju češće vodili Miloševu politiku /Miloša Obrenovića/, jer mnogo bi ih više bilo i mnogo bi bili uspješniji, nego što su danas.  

"Oluja" najveće etničko čišćenje nakon Drugog svjetskog rata

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je hrvatska akcija "Oluja" najveće etničko čišćenje poslije Drugog svjetskog rata na tlu Evrope.
"Srbija ništa ne govori ni protiv koga - ni protiv hrvatskog naroda, niti protiv hrvatske države, ali sebi daje za pravo da žali za poginulim, stradalim i proteranim Srbima", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je naveo da Srbima niko ne može da zabrani da "puste koju suzu i da zapale sveću".

"Mislim da je to civilizacijsko dostignuće i da nikome ne bi, valjda, smelo da padne na pamet da se protiv toga buni. A, šta će neki drugi da rade, neka rade", rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje kakve su šanse da Srbija spriječi ulazak Kosova u Unesko, Vučić je rekao da se Srbija bori onoliko koliko može i da nije više nemoćna kao što je bila.

"Daćemo sve od sebe da to sprečimo svim mirnim, demokratskim, političkim sredstvima i to je ono što je naš posao", naveo je Vučić.

On je istakao da Srbija više nije nemoćna onako kao što je bila, ali da ne želi da precjenjuje, niti potcjenjuje njenu ulogu.

"Meni je smešno da Dečani, Gračanica ili Banjska budu deo neke druge, a ne srpske kulturne baštine. To je pomalo tragikomično", rekao je Vučić.  

Zatvor za učesnike prevare, promjene u lutriji

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će završiti u zatvoru svi za koje se ispostavi da su zloupotrijebili igru na sreću "loto" Državne lutrije Srbije i najavio promjene u tom preduzeću i uvođenje stranog partnera.
"Tužilaštvo je reagovalo, policija radi svoj posao i ako je bilo kakvog ivršenja krivičnog dela, ti ljudi će odgovarati", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Vučić je rekao da je stanje u državnoj lutriji katastrofalno i najavio da, poslije sumnji u regularnost sinoćnjeg izvlačenja "loto" brojeva, slijedi modernizacija.

On je dodao da je "bijesan na sebe" jer zbog različitih pritisaka i monopola - domaćih, hrvatskih, nisu imali hrabrosti da prihvate ponude najmoćnijih američkih, izraelskih i drugih kompanija, koje su nudile 50 puta veće prihode za državu Srbiju.

Vučić je istakao da "više niko neće moći da sumnja u državu", a da će nagrade biti neuporedivo veće.

Republički javni tužilac Srbije Zagorka Dolovac izjavila je da je više javno tužilaštvo u Beogradu izdalo nalog policiji za prikupljanje informacija radi utvrđivanja svih činjenica i eventualne krivične odgovornosti u vezi sa izvlačenjem brojeva u igri na sreću "loto" Državne lutrije Srbije.

Izvlačenje "loto" brojeva, koje je sinoć emitovano u direktnom televizijskom prenosu, izazvalo je brojna reagovanja građana na internetu i sumnju da je riječ o namještanju izvlačenja, pošto se peti broj kombinacije pojavio na ekranu prije nego što je kuglica sa tim brojem izvučena iz bubnja.

Nakon izvlačenja prva tri broja 4, 33, 12, iz bubnja je izvučena kuglica sa brojem 27, ali se na ekranu pojavio broj 21, a odmah zatim i 27 kao peti broj, a da peta kuglica nije izvučena.

Kada je iz bubnja izvučena i peta kuglica, bila je to kuglica sa brojem 21.

Na ekranu je, takođe, bio prikazan i broj dobitnika iako peta kuglica zvanično još nije bila izvučena.

Državna lutrija Srbije saopštila je da je na izvlačenju došlo do tehničke greške izazvane ljudskim faktorom, odnosno omaškom operatera angažovanog na izvlačenju na ekranu je ispisan broj 21.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana