Vučić: Beograd spreman za kompromis o Kosovu, ali ne da daje sve

Srna
Vučić: Beograd spreman za kompromis o Kosovu, ali ne da daje sve

Beograd - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je, kada je riječ o Kosovu i Metohiji, spreman na nešto što bi bio kompromis, ali da se grdno prevario onaj ko misli da će Beograd dati sve, a da ostane bez ičega.Vučić je, poslije sastanka sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom u Beču, rekao novinarima da će na kraju građani Srbije dati sud o tom pitanju.

"Da li kao predsednik Republike želim da se ponašam kao svi drugi, da zabijem glavu kao noj u pesak i da kažem: žNema problema, čekaćemo još 200 godina dok i vaša deca i vaši unučići budu prolazili kroz iste muke kao mi, naši očevi i naši dedoviž, ili ste spremni da nešto uradite što će biti kompromis i za Srbe i Albance?", upitao je Vučić.


On kaže da je spreman da pokuša, znajući da će za to biti potrebno da plati cijenu koju je nemoguće izdržati i opstati na vlasti.

Vučić je naveo da će dati sve od sebe da bude postignut kompromis, a ako se ne uspije, to će značiti "još jedan propust, još izgubljenog vremena i još jedna generacija koja će zaludo trošiti svoje vrijeme".

"Međutim, potrebno je da i naši albanski partneri razmišljaju na takav način da bi se postigao kompromis. Ako neko misli da će Srbija da da sve, a da ostane bez ičega, grdno su se prevarili svi i to govorimo veoma otvoreno i na svakom mestu", istakao je Vučić.

On je rekao da je i Albancima jasno da moraju nešto da učine i da Srbi moraju nešto da dobiju, da bi moglo da se razgovara o kompromisu.

Vučić kaže da unutrašnji dijalog o Kosovu u Srbiji traje, da ima bezbroj mišljenja, ali da postoje i oni koji hoće da Srbija ostane zaglavljena u mulju prošlosti i ništa više.  

Vučić: Politiku Srbije neće voditi Hrvatska Vlada

Politiku Srbije vodiće predsjednik i Vlada ove zemlje, a ne članovi Vlade Hrvatske, izjavio je danas u Beču predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.Komentarišući izjave hrvatskih zvaničnika da prije posjete Zagrebu treba da se izvini zbog navodne velikosrpske agresije, Vučić je poručio da je politika Srbije politika pružanja ruke i budućnosti.

"Ko želi da ostane zaglavljen u prošlosti, želimo mu sve najbolje, ali ne mora nas da uvodi u istu priču, niti u takvoj priči želimo da ostanemo", rekao je Vučić novinarima u Beču.

Vučić kaže da ga ne zanimaju komentari o njegovoj posjeti Hrvatskoj koji se čuju i u Zagrebu i u Beogradu, ocjenjujući da oni dolaze od ljudi koji bi željeli "da nastave ratove drugim sredstvima, pošto im puške niko ne daje u ruke".

"Vreme za razgovore je pred nama, a vreme ratova je prošlost", poručio je Vučić.

On je izrazio nadu da će njegova posjeta Hrvatskoj sredinom februara biti uspješna i da će sniziti tenzije između dvije države, prenose beogradski mediji.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Austrije Aleksanderom van der Belenom rekao da kao mjeru uspješnosti predstojeće posjete Zagrebu očekuje da tenzije između dvije države budu snižene, a teme iz prošlosti stavljene po strani.

"Rekao sam mu da mi i Hrvati imamo čudan odnos, u kojem se prepiremo oko prošlosti, iako nemamo otvorenih pitanja kada je riječ o budućnosti", naveo je Vučić.

Hrvatski predsjednik Kolinda Grabar Kitarović izjavila je danas da je odlučila da zaustavi eskalaciju verbalnog rata koji se događaja nakon što je javnost obavijestila da je pozvala predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da zvanično posjeti Hrvatsku.

Ona je istakla da je taj susret podržao veliki broj građana koji su se javili njenom kabinetu. "Većina hrvatskog i srpskog naroda umorna je od sporova i želi da krene u budućnost", poručila je Kitarovićeva.

Ona je podsjetila da je Vučićeva posjeta odgođena u novembru prošle godine, te dodala da se ova predstojeća priprema već mjesecima.

Kitarovićeva kaže da bi najlakše bilo "okrenuti glavu, odgoditi posjetu i skupiti poene", ali da političari koji misle o rejtingu nisu dobri političari.

"Mi kad-tad moramo pričati o otvorenim pitanjima. Što se tenzije prije smire, to će biti lakše razgovarati o tim pitanjima. Za mene je pitanje svih pitanja potraga za nestalima. Rekla sam da će posjeta biti uspješna ako se razriješi sudbina makar jedne osobe", navela je ona.

Komentarišući izjavu hrvatskog ministra odbrane Damira Krstičevića da očekuje Vučićevo izvinjenje, Kitarovićeva je rekla da bi voljela da se svaki ministar bavi svojim resorom i poručila da se država vodi razumom, a ne emocijama.

Ona je najavila da će o ovoj posjeti razgovarati sa udruženjima boraca, ali i predstavnicima srpske manjine u Hrvatskoj.

"Nemojmo biti neozbiljni pred svijetom i nastaviti neko neprijateljstvo. Mi ne smijemo biti neprijateljske države. Pitanje odnosa sa Srbijom je jedno od pitanja o kojima pričam sa kolegama državnicima. Nikada nije bilo pritiska da mi to moramo odraditi. Ostavljeno je i nama i Srbiji da pristupimo kao ozbiljne države. Ali velika je podrška tom sastanku", rekla je Kitarovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana