Вучић: Београд спреман за компромис о Косову, али не да даје све

Срна
Вучић: Београд спреман за компромис о Косову, али не да даје све

Београд - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је, када је ријеч о Косову и Метохији, спреман на нешто што би био компромис, али да се грдно преварио онај ко мисли да ће Београд дати све, а да остане без ичега.Вучић је, послије састанка са аустријским канцеларом Себастијаном Курцом у Бечу, рекао новинарима да ће на крају грађани Србије дати суд о том питању.

"Да ли као председник Републике желим да се понашам као сви други, да забијем главу као ној у песак и да кажем: жНема проблема, чекаћемо још 200 година док и ваша деца и ваши унучићи буду пролазили кроз исте муке као ми, наши очеви и наши дедовиж, или сте спремни да нешто урадите што ће бити компромис и за Србе и Албанце?", упитао је Вучић.


Он каже да је спреман да покуша, знајући да ће за то бити потребно да плати цијену коју је немогуће издржати и опстати на власти.

Вучић је навео да ће дати све од себе да буде постигнут компромис, а ако се не успије, то ће значити "још један пропуст, још изгубљеног времена и још једна генерација која ће залудо трошити своје вријеме".

"Међутим, потребно је да и наши албански партнери размишљају на такав начин да би се постигао компромис. Ако неко мисли да ће Србија да да све, а да остане без ичега, грдно су се преварили сви и то говоримо веома отворено и на сваком месту", истакао је Вучић.

Он је рекао да је и Албанцима јасно да морају нешто да учине и да Срби морају нешто да добију, да би могло да се разговара о компромису.

Вучић каже да унутрашњи дијалог о Косову у Србији траје, да има безброј мишљења, али да постоје и они који хоће да Србија остане заглављена у муљу прошлости и ништа више.  

Вучић: Политику Србије неће водити Хрватска Влада

Политику Србије водиће предсједник и Влада ове земље, а не чланови Владе Хрватске, изјавио је данас у Бечу предсједник Србије Александар Вучић.Коментаришући изјаве хрватских званичника да прије посјете Загребу треба да се извини због наводне великосрпске агресије, Вучић је поручио да је политика Србије политика пружања руке и будућности.

"Ко жели да остане заглављен у прошлости, желимо му све најбоље, али не мора нас да уводи у исту причу, нити у таквој причи желимо да останемо", рекао је Вучић новинарима у Бечу.

Вучић каже да га не занимају коментари о његовој посјети Хрватској који се чују и у Загребу и у Београду, оцјењујући да они долазе од људи који би жељели "да наставе ратове другим средствима, пошто им пушке нико не даје у руке".

"Време за разговоре је пред нама, а време ратова је прошлост", поручио је Вучић.

Он је изразио наду да ће његова посјета Хрватској средином фебруара бити успјешна и да ће снизити тензије између двије државе, преносе београдски медији.

Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре са предсједником Аустрије Александером ван дер Беленом рекао да као мјеру успјешности предстојеће посјете Загребу очекује да тензије између двије државе буду снижене, а теме из прошлости стављене по страни.

"Рекао сам му да ми и Хрвати имамо чудан однос, у којем се препиремо око прошлости, иако немамо отворених питања када је ријеч о будућности", навео је Вучић.

Хрватски предсједник Колинда Грабар Китаровић изјавила је данас да је одлучила да заустави ескалацију вербалног рата који се догађаја након што је јавност обавијестила да је позвала предсједника Србије Александра Вучића да званично посјети Хрватску.

Она је истакла да је тај сусрет подржао велики број грађана који су се јавили њеном кабинету. "Већина хрватског и српског народа уморна је од спорова и жели да крене у будућност", поручила је Китаровићева.

Она је подсјетила да је Вучићева посјета одгођена у новембру прошле године, те додала да се ова предстојећа припрема већ мјесецима.

Китаровићева каже да би најлакше било "окренути главу, одгодити посјету и скупити поене", али да политичари који мисле о рејтингу нису добри политичари.

"Ми кад-тад морамо причати о отвореним питањима. Што се тензије прије смире, то ће бити лакше разговарати о тим питањима. За мене је питање свих питања потрага за несталима. Рекла сам да ће посјета бити успјешна ако се разријеши судбина макар једне особе", навела је она.

Коментаришући изјаву хрватског министра одбране Дамира Крстичевића да очекује Вучићево извињење, Китаровићева је рекла да би вољела да се сваки министар бави својим ресором и поручила да се држава води разумом, а не емоцијама.

Она је најавила да ће о овој посјети разговарати са удружењима бораца, али и представницима српске мањине у Хрватској.

"Немојмо бити неозбиљни пред свијетом и наставити неко непријатељство. Ми не смијемо бити непријатељске државе. Питање односа са Србијом је једно од питања о којима причам са колегама државницима. Никада није било притиска да ми то морамо одрадити. Остављено је и нама и Србији да приступимо као озбиљне државе. Али велика је подршка том састанку", рекла је Китаровићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана