Вучић: Београд никад неће пристати на ултиматум приштине

Срна
Вучић: Београд никад неће пристати на ултиматум приштине

Београд - Предсједник Србије Александар Вучић поручио је, поводом Платформе за дијалог коју су усвојиле приштинске власти, да никада неће пристати на ултиматум Приштине и њених западних ментора.

"Одговор Србије је не, то нећете добити. Србија је земља часних, одговорних и поштених људи који чувају своју земљу и народ... Албанци су донели одлуку да никаквог дијалога и разговора не буде, да заједно са западним партнерима унизе Србију", истакао је Вучић.

Он је рекао да на приштинске услове никада неће пристати, наводећи да су Србију варали и лагали и Албанци и њихови западни партнери.

"Сада са тим папиром, бандо из Приштине - сиктер где год хоћете. Видите да вам неко други испуни то сте тражили. Србија неће", рекао је Вучић обраћајући се грађанима у Сремској Митровици.

Он је навео да га не интересује "мало фотеље и мало дужи останак на власти".

"Од себе полазите европска и домаћа господо, не разумете да постоје људи којима су морал, поштење и отаџбина изнад свега, да сам ту да штитим отаџбину, наш народ, децу и да не дам никоме да унижава и уништава нашу државу", рекао је Вучић.

Он је истакао да Србија и данас хоће компромис, те да нису успјели да је униште ни много јачи од Приштине, па неће ни Албанци.

Подсјећајући да је прије пола године упозоравао Брисел да ће Албанци донијети овакву платформу, Вучић је навео да су га из Брисела увјеравали да Албанци неће то учинити, а да данас на све ово немају коментар.

"Јесу ли ме преварили? Јесу, али пре свега себе су преварили. Није Србија ни тако мала ни слаба као мисле, није Србија шака зоби да је позобају", рекао је Вучић.

Он каже да је схватио да нема краја безобразлуку и безобзирности Албанаца након што су јуче у Приштини донијели платформу у којој се наводи да Србија мора да призна независност Косова одмах "у његовим границама", да мора да одговара "за сексуалне злочине над Албанкама и ратне злочине над Албанцима", да мора да плати ратну одштету...

"Кажу, морамо да признамо независност Косова одмах у његовим границама, па ће они једног дана признати нас и опростити нам све наше грехове. Као да ми нисмо држава, па нам стало да нас они признају. Да није тужно, било би смешно. Да чекамо да нас они признају, нас које признаје цео свет, земљу оснивача УН", рекао је Вучић.

Он је поручио народу да не брине и да ће Србија знати своје да чува и сачува, те да никога неће напасти, али такође да неће дозволити никакве акције попут "Бљеска" или "Олује".

Вучић је навео да су Албанци увели таксе и донијели платформу јер су мислили да имају иза себе САД и ЕУ.

"Да смо ми донели овакву платформу, они би ме обесили у Бриселу. Албанцима је све дозвољено. Нема проблема, имате своје миљенике. Ми смо на еворпском путу, али пре свега наставићемо српски пут, развијајући Србију, бринући о свом народу и на Космету", поручио је Вучић.

Он је додао да су Београд лагали и Приштина и Брисел безброј пута по питању такса, а да је Приштина у посљедња три дана издала потјернице за још 10 најспособнијих момака са Космета који би могли да им се храбро супротставе.

"Све који би могли да им се супротставе терају са Космета да би остали старци и нејач, да протерају народ", рекао је Вучић.

Он је навео да Србија неће да изазива сукобе, него тражи мир и разговоре, те да је Приштина добродошла на разговор када укине таксе и платформе.

Вучић је рекао да је јуче Приштини у њиховом парламенту кворум за доношење платформе дао Србин Слободан Петровић који подржава протесте опозиције у Србији "Један од пет милиона", који протестује против државе Србије.

Приштина је јуче усвојила платформу за дијалог уз поруку премијера самопроглашеног Косова Рамуша Харадинаја да су "границе Косова недодирљиве", што значи "очување Косова од 17. фебруара 2008. године", када је Приштина једнострано прогласила независно Косово.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана