Вучић: Београд неће у НАТО, али жели Сарадњу

Срна
Вучић: Београд неће у НАТО, али жели Сарадњу

Београд/Брисел - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је у сједишту НАТО-а да Србија остаје војно неутрална и да неће у НАТО, али да жели да развија сарадњу са овом војном алијансом

.Након што је присуствовао састанку Савјета НАТО-а у Бриселу, Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом истакао да од сарадње корист имају и Србија и НАТО.


Он је навео да је пренио представницима НАТО-а да Србија није заинтересована за учлањивање у ову алијансу, али јесте за добру сарадњу.

„Они кажу да нема проблема. Нико не може да ме убеди да Јенс Столтенберг мрзи Србију и да јој не жели добру будућност. Уложићемо много труда и енергије да наш народ буде сигуран и на Космету. Желимо да сачувамо војну неутралност и успећемо, али ћемо, с друге стране, да сарађујемо са НАТО-ом", рекао је Вучић.

Он је замолио Столтенберга да војне снаге НАТО-а остану на Косову и Метохији и да се не укидају, него да наставе присуство у несмањеном обиму, те захвалио Столтенбергу, чланицама алијансе, а прије свега јединицама Кфора, на томе што одржавају мир и стабилност у Покрајини.

„Улога НАТО-а у осигурању безбедности за наш народ, али и за наше светиње, од изузетног је значаја", рекао је Вучић.

Он је истакао да је Србија мала земља и да љубоморно и поносно чува своју војну неутралност, али да жели сарадњу са онима од којих може много да научи, без којих не може бити стабилносту региону.

„За нас не постоји никакав бојазан и проблем у сарадњи са НАТО, они не дирају у нашу војну неутралност и политичке одлуке. На нама је да искористимо на најбољи начин све видове сарадње за добробит нашег народа, земље, али и региона", рекао је Вучић.

Он је истакао значај економске, хуманитарне и друге сарадње у региону, наводећи да „тамо гдје роба несметано пролази, ту војници не пролазе".

Вучић је рекао да је на састанку одговарао на питања представника свих земаља
чланица НАТО-а, која су се односила на сарадњу Београда са Русијом и Кином, те додао да није било сасвим лако, али да се борио за интересе Србије на добар начин и да је говорио и о дијалогу са Приштином и о ситуацији у БиХ.

„Рекао сам да нама не одговара производња политичких проблема. Очекујемо само бољу будућност, не плашимо се животних тема, нама не одговара прављење проблема у региону, уздржано одговарамо на провокације", навео је Вучић.

Он је додао да није желио ништа лоше да говори о комшијама Србије, него је, напротив, рекао да су сви заједно у „истом лонцу" и да заједнички треба да рјешавају проблеме и гледају у будућност много више, него у прошлост.

„Имали смо различито гледање на прошлост, али смо констатовали да морамо да гледамо у будућност. Задовољан сам поштовањем које Србија данас добила од свих чланица НАТО-а, али и резултатима састанка. Нисмо у свему били сагласни, али на добар и паметан начин смо штитили интересе наше земље. Имали смо и уважвање и поштовање и били смо цењени гости", додао је Вучић.

Вучић је навео да мисли да ће Србија да јача односе са НАТО-ом, јер што је више повјерења са НАТО, то је мање ризика за Србију, те оцијенио да та сарадња за Србију значи да ће њени официри и војници бити боље обучени, опремљени и стицати нова искуства.

„Ако неко у Србији мисли да нам нису потребни добри односи са НАТО, који је на Косову, онда дођите, водите Србију, па лепо себе да угрозимо из непознатих разлога", рекао је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана