Vučić: Albanske trupe idu ka severu, Kfor spreman da zaustavi

Agencije
Vučić: Albanske trupe idu ka severu, Kfor spreman da zaustavi

Beograd - Predsjednik Aleksanda Vučić navodi da je dobio informacije da je misija Kfora spremna da zaustavi albanske trupe koje su krenule iz dve baze ka sjeveru Kosova.

"Dobili smo informacije da je Kfor bio spreman da zaustavi nečije ludilo, hvala im na tome, ako je to istina", kazao je Vučić tokom sastanak s predstavnicima Srba sa Kosova u Beogradu.

"Dobili smo informacije da je Kfor bio spreman da zaustavi nečije ludilo, hvala im na tome, ako je to istina", kazao je Vučić tokom sastanak s predstavnicima Srba sa Kosova u Beogradu.

On je ranije naveo da ima informacije o pokretu "albanskih trupa" iz dvije baze ka sjeveru Kosova.

"Dve su opcije moguće... Uzeli su gliser na Gazivodama kojim se Tači vozio, pa je moguće da kreću u kontrolu jezera i da tako pokazuju mišiće ili da kontrolišu 'zeleni prelaz' na severu, kako bi sprečili protok robe ka srpskim sredinama na Kosovu", rekao je Vučić na sastanku sa predstavnicima Srba sa Kosova.

Vučić je rekao da je obijavešten o pokretu pripadnika Rosu.

"Idu ka južnom delu Mitrovice. Dolaze pripadnici Rosu i KBS, idu velikim kamionima punim ljudi, ka južnoj Mitrovici, verovatno ka Bairu", rekao je Vučić i dodao da nijedan pripadnik KBS srpske nacionalnosti nije pozvan na posao.

"Mi nismo premeštali vojne i policijske snage. Za šta se pripremaju, ne znam...", naveo je Vučić.

On je rekao da će nastaviti da prati situaciju i da Srbi treba da znaju da neće biti ostavljeni na milost i nemilost.

"Nadam se da nikome neće pasti na pamet da primenjuje nasilje prema našim ljudima i da krene u ubijanje ljudi samo zato što su Srbi, jer to srpska država neće dozvoliti", rekao je Vučić.

Pojedini mediji na albanskom objavili su fotografije na kopjima se vide oklopna vozila kosovske policije u Sjevernoj Mitrovici.

Tokom sastanka sa Srbima sa Kosova i Metohije u Beogradu neprestano pratio dešavanja na terenu, pa je u jednom momentu rekao da je uhvaćen jedan razgovor radio vezom, prema kojem je formirana kolona u bazi Svinjari.

Vučić je prisutnim Srbima rekao da je država odlučna da pomogne narodu koji ne treba da pravi incidente, već da ostane na ognjištima.

"Važno je da se vratite svojim kućama i da kažete da je Srbija uz svoj narod, da poštujemo medjunarodne sporazume, da smo deo sveta, da ćemo da saradjujemo ali i da znamo šta jedan deo sveta misli o Srbiji i srpskom narodu", kazao je on.

Prema njegovim rečima, prioritet je obezbediti normalno funkcionisanje zdravstvenih centara u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici koji "treba da pojačaju rad uprkos teškim uslovima".

"Ako će da otimaju neka otimaju, pa koliko god oteli mi ćemo ponovo dopremiti", kazao je Vučić.

Dodao je i da je važno da univerzitet u Kosovskoj Mitrovici normalno funkcioniše i da profesori budu uz svoje studente tokom cijele nedelje, a ne "samo od ponedeljka do četvrtka".

"Sve državne istitucije da rade puno radno vreme, pun pogon, pomoći od države da tražite ali da budete uz svoje ljude i narod", rekao je Vučić.

Od prisutnih je tražio i da ne ugrožavaju Albance, jer Srbima "nije ni pola dozvoljeno od onoga što njima jeste".

"Uvek će tražiti mnogi iz svete da prave jednaku krivicu za obe strane, čak i kada ništa nismo uradili", ocenio je on.

Nakon odluke Prištine da poveća carine na srpsku robu od 100 odsto, predstavnici Srba kod Vučića. On poručio da ih neće ostavii na cijedilu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je u slučaju paljenja srpske robe na Kosovu i Metohiji na djelu najgora vrsta nacizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana