Вучић: Ако Тачи дође, ми по закону

Танјуг
Вучић: Ако Тачи дође, ми по закону

Коцељева - Пошто пресуда против косовског министра спољних послова Хашима Тачија није укинута држава Србија ће се понашати у складу с тим, изјавио је премијер Србије.

Одговарајући на питање новинара Александар Вучић је рекао да њега нико из Брисела није звао да интервенише у вези с евентуалном посјетом Тачија Београду упитавши новинара како уопште замишља да би то изгледало да неко њега из Брисела позове и затражи да уради нешто што је противно законима Србије.

"Па ако он о томе одлучује, ако ће он са њим да дође, у нашој земљи постоје закони, какво је то лицемерје неких људи", запитао је Вучић подсјетивши да пресуду против Тонија Блера није укинуо он, него је то учињено још 2001. године у вријеме власти ДС и ДСС.

У том смислу, поновио је, "пресуду Тачију нисмо укинули, па пошто није укинута Србија ће се тако и понашати, у складу са законом".

Претходних дана из Приштине је потврђено да ће Хашим Тачи доћи у Београд на позив невладине организације "Омладински одбор за образовање", шеф дипломатије Ивица Дачић рекао је да нема потребе да долази, а министар полиције Небојша Стефановић да ће бити ухапшен ако дође.

Након медији су пренијели да је било интервенција из Брисела да се Тачи не хапси, те да му се омогући учешће на конференцији у Београду.

"Разговори са Рамом и Мустафом биће тешки"

Премијер Александар Вучић изјавио је да нема намјеру да коментарише провокације албанских политичара, јер је за Србију важно да буде стуб стабилности, те да ће увијек имати рационалан и одговоран приступ и чувати национални понос и достојанство.

"Од мене нећете да чујете лоше речи о њима, херојске изјаве за унутрашњу употребу, већ рационални приступ", рекао је Вучић коментаришући изјаву албанског премијера Едија Раме, који је у интервјуу ТВ Скај њуз Арабија поновио да ће се Албанија и Косово ујединити.

Он је додао да ће се разговарати са албанским представницима, и Рамом и косовским премијером Исом Мустафом, бити тешки, али да је њихов посао да разговарају и да долазе до ријешења.

"Наш посао је градимо путеве и мостове, а не да их рушимо, и Србија ће то наставити да чини, али ће умети да сачува своју земљу, територију, национални понос и достојанство", рекао је Вучић.

Пред владом и пред њим је, навео је, веома тешка недјеља у којој ће, између осталог, разговарати са премијерима пет балканских земаља, представницима ЕУ, као и косовским премијером Исом Мустафом.

"То је нешто што свакако није лако за нас, али је за нас важно да будемо стуб стабилности и да се понашамо одговорно", рекао је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана