Vojna parada biće jedna od najvećih

Agencije
Vojna parada biće jedna od najvećih

Beograd - Proslava 70. godišnjice oslobođenja Beograda trajaće desetak dana, a vojna parada, koja će biti njen sastavni dio, biće jedna od najvećih koja je organizovana u Beogradu posljednjih nekoliko decenija.

Predstavnik organizacionog odbora proslave Milovan Drecun rekao je da je cilj svih manifestacija da mlade ljude, prije svih, podsjete na ratna stradanja i civilizacijski značaj otpora fašizmu.

Obilježavanje 70. godišnjice zamišljeno je uz izložbe, poštanske markice, premijerno prikazivanje do sada neviđenih snimaka oktobarske bitke za Beograd.

Milovan Drecun je kazao da je ključni događaj 16. oktobra, kada će na Novom Beogradu biti organizovana vojna parada.

- Vojna parada će biti mnogo jača od bilo koje vojne parade koja je održavana u poslednje vreme. Kroz događaje u "Areni" na jedan drugačiji način mladoj generaciji približićemo godišnjicu oslobođenja Beograda. Ona ne zna težinu tih strahota koje su preživeli Beograđani pod fašizmom, u okupaciji tokom Drugog svetskog rata - rekao je Drecun.

Dragan Bjelogrlić je zadužen za osmišljavanje vizuelnog dijela u "Areni".

Ministar odbrane Bratislav Gašić je izjavio da je jedna od mogućih lokacija na kojoj će biti organizovana parada plato ispred Palate Srbija.

- Svi rodovi Vojske Srbije biće prikazani toga dana. Želimo da pokažemo šta je to vojska Srbije protekle dve i po godine učinila na modernizaciji i obuci. Šta je to što predstavlja serijsku proizvodnju, šta to plasiramo na treće tržište - kazao je ministar odbrane.

Gašić je rekao da će na paradu biti pozvani svi saveznici srpske, odnosno jugoslovenske vojske u Prvom i Drugom svjetskom ratu i dodao da će "sve zastave koje su oslobodile Beograd biti prisutne da bi bila odata počast svima koji su tada izgubili život".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana