Више од 400 људи отишло са Косова у редове ИС-а

Агенције
Више од 400 људи отишло са Косова у редове ИС-а

Приштина - Са територије Косова прошле године су у Сирију и Ирак отишле 403 особе, с циљем да се боре у редовима Исламске државе и “Ел Нусра фронта”.

Погинуло их је 74, наведено је у извјештају Стејт департмента о тероризму за 2017. годину, који је представљен у Вашингтону.

Према подацима Стејт департмента, на Косово су се вратиле 133 особе, док их је 196 остало у конфликтним зонама.

У извјештају се такође оцјењује да је Влада Србије предузела кораке да побољша своју способност у борби против тероризма.

Наведено је да у Србији током 2017. године није било терористичких напада и да је ниво активности у вези с регрутацијом бораца за Исламску државу био низак.

Највеће пријетње од тероризма у Србији, према подацима из овог извјештаја, остају потенцијално кретање новца и оружја преко њене територије, повратак страних терористичких бораца и радикализација.

Медији су раније пренијели да на Косову постоји пет добро скривених кампова у којима ИС обучава за терористичке нападе 300 дјеце од седам до 17 година.

То је потврдио и оснивач и предсједник Центра за безбједност, истраге и одбрану ДБА Драган Ђокић. Сваки од такозваних црних кампова може да прими по 60 дјеце, а највећи се налази у селу Дебелде, источно од Качаника, на граници са Македонијом и само двадесетак километара од територије централне Србије.

Остали центри за обуку смјештени су у неприступачним брдима у околини Призрена, Пећи, Дечана и у близини пута Урошевац - Дечани код Ораховца. Дјецу у камповима индоктринирају радикални имами са Косова, а за терористичке акције их обучавају џихадисти из јужне српске покрајине који су ратовали у Сирији.

Ђокић објашњава да су кампови јавна тајна на Косову и да је најопаснија ствар то што родитељи свјесно и добровољно шаљу дјецу у њих.

Дебелде

Највећи центар за обуку терориста на Косову налази се у селу Дебелде код Качаника и још четири су распоређена у дијеловима Косова који су ближе граници са Албанијом.

- То је велики безбедносни ризик и за Србију и за цео регион, јер је камп који се налази код Качаника ваздушном линијом само 20 километара удаљен од територије централне Србије - упозорава Ђокић.

(Агенције)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана