Veselji predlaže da se taksa suspenduje na 120 dana

Tanjug
Veselji predlaže da se taksa suspenduje na 120 dana

Priština - Predsjednik kosovske skupštine Kadri Veselji predložio je danas da taksa koju su vlasti u Prištini nametnule na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine bude suspendovana na 120 dana, kako bi se u tom vremenu stvorili uslovi za njeno ukidanje.

Veselji, koji je taj predlog objavio na Fejsbuku, kaže da je sa njim prošle nedjelje upoznao i američkog ambasadora u Prištini Filipa Kosneta, na sastanku kojem je prisustvovao i premijer Ramuš Haradinaj. Veselji je dodao da, ako za 120 dana ne bude “radikalne promjene” u ponašanju Srbije i Bosne i Hercegovine, taksa će bila vraćena.

On smatra da bi taksa trebalo da ostane, ali je ovo, kako kaže, mjera “u dobroj vjeri prema SAD i EU”.

Veselji precizira da se i tokom dana sastao sa ambasadorom Kosnetom, koji mu je potvrdio podršku SAD suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kosova i evro-atlantske perspektive.

“Kosovu ne treba kurs konfrontacije sa SAD, niti sa Evropskom unijom. Naprotiv”, naveo je Veselji i dodao da jezik uslovljavanja spram glavnih strateških partnera, poput SAD i EU, neće pomoći Prištini.

Veselji navodi da je prošlo već nekoliko mjeseci od kako je Priština uvela takse od 100 odsto za proizvode porijeklom iz Srbije i BiH, kao, kako tvrdi, kontra-odgovor na “političku i diplomatsku aktivnost tih država protiv kosovske države, građana i proizvoda”.

On smatra da je to bila legitimna, ispravna, dobra i nametnuta odluka od strane prištinskih institucija, “koje se suočavaju sa ovom agresijom, stoga će biti na snazi onoliko dugo koliko te države budu vodile takvu politiku”.

Taksa, navodi, nikada nije bila niti će biti usmjerena protiv SAD i EU, niti protiv njihovih strateških interesa na Kosovu i na Zapadnom Balkanu.

Komentarišući nedavnu izjavu američke ambasade u Prištini i pismo predsjednika Donalda Trampa, Veselji je rekao da Kosovo odgovara “na konstruktivan način”.

“Na sastanku prošle nedjelje sam dao konkretan predlog, iza koga stojim do kraja. Taksa ne treba da se ukida, već da se suspenduje na 120 dana i da se tokom ovog perioda mora realizovati nekoliko konkretnih uslova za njenu ukidanje. Ako i poslije 120 dana ne budemo imali novu situaciju, u kojoj bi se ponašanja Srbije i BiH iz korijena promenilo, onda bi se ista taksa nastavila, ali i ostali potezi koji prema automatizmu vode ka punom reciprocitetu sa ove dvije zemlje”, napisao je on i dodao:

“Moj stav je da taksa treba da ostane kao ispravna odluka RK, ali privremena suspenzija, na rok od 120 dana, treba da se dogodi kao mjera povjerenja spram SAD i EU”.

Veselji kao razlog navodi da Kosovo ukidanjem taksi “demonstrira svoju nepokolebljivu posvećenost prema SAD i EU, kao i prema prioritetima koji su postavljeni za Zapadni Balkan”.

On, takođe, tvrdi da bi time Kosovo pokazalo da je “dio politike mira i partnerstva”.

“Iako je stav Skupštine Kosova da pruži šansu dijalogu koji ima za cilj postizanje međunarodno obavezujućeg sporazuma između Kosova i Srbije...mi treba da pružimo mogućnost ovom procesu i rješavanju svih otvorenih pitanja”, kaže Veselji i dodao da Priština “vjeruje da je dijalog najefikasnije i najbolje sredstvo za prevazilaženje svih nesporazuma na Zapadnom Balkanu”.

Prema njegovim riječima, dijalog može i treba da se vodi u jednom formatu i roku koji bi se odredio u dogovoru sa zapadnim partnerima Prištine.

Veselji, međutim, kaže da od, kako je ocijenio, “konstruktivnog pristupa” Prištine u ovom procesu ne bi trebalo da profitira Srbija na svom putu ka EU, “dok su građani Kosova i dalje izolovani, bez prava na slobodu kretanja u zoni Šengena”.

On navodi da Kosovo treba da bude posvećeno uspješnom okončanju dijaloga, ali da ako taj proces ne rezultira prihvatljivim sporazumom za Prištinu, takse od 100 odsto će biti ponovo uvedene i preduzeće se druge dodatne mejre u pogledu uvođenja potpunog reciprociteta.

Na kraju svoje objave na Fejsbuku, Veselji navodi da su američki zahtjevi “uvijek rezultirali pozitivnim potezima po Kosovo”, pa zato usaglašenost Prištine sa SAD predstavlja “garanciju uspjeha u svakom aspektu”.

“Stoga, tvrdoglavost spram zahtijeva našeg velikog prijatelja nije državotvorna politika. Naše političke odluke treba da imaju u svojoj osnovi interes naše države i naših građana, a ne iracionalni pristup individualnih, grupnih i partijskih političkih koristi”, napisao je Veselji.

On, takođe, kaže da “svaki stav”, koji Prištinu postavi “na kurs konfrontacije sa SAD”, neće nikada imati njegovu podršku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana