Весели и Љимај у Тачијевом одреду смрти

Агенције
Весели и Љимај у Тачијевом одреду смрти

Приштина - Предсједник скупштине Косова Кадри Весели, Фатмир Љимај и Сулејман Сељими били су припадници тајне службе "Шик", тима за ликвидације политичих противника странке ДПК садашњег косовског предсједника Хашима Тачија.

Приштински медији објавили су у петак списак припадника тајне службе "Шик", коју је након рата на Косову контролисала владајућа Демократска партија Косова (ДПК), а који ће, очекује се, послужити као конкретан доказ Специјалном суду за процесуирање чланова ОВК који су починили ратне злочине током и послије рата на Косову.

Списак са досијеима и детаљним информацијама о припадницима "Шика" сачинио је КФОР, преносе медији и додају да је ријеч о подацима који су већ сачињени у мају 2014. године.

Подаци са ове листе треба да послуже за разјашњавање убистава, насиља и злочина током 1998. и 1999. године на Косову.

За ратне злочине почињене међу Албанцима очекује се свједочење бројних свједока. Бивши припадник "Шика" Назим Блаца признао је да је ДПК организовао тим за ликвидације политичих противника странке коју је од формирања водио садашњи предсједник Косова Хашим Тачи.

По избору за предсједника, мјесто челника странке уступио је Кадрију Веселију, предсједнику скупштине Косова и вођи илегалне организације "Шик".

На списку је нешто више од 150 особа из свих дијелова Косова. Међу њима су осим Веселија, званог Љуљи, који је означен као директор "Шика" и Рахман Рама, бивши командант Косовског заштитног корпуса, Фатмир Љимај, један од регионалних команданата ОВК, Сулејман Сељими, шеф главног штаба ОВК, Реџеп Сељими, такође један од команданата ОВК, те Хиљми Речица, замјеник директора "Шика".

На списку су и Рустем Мустафа, шеф ОВК у региону Подујева, Азем Суља, члан главног штаба ОВК, Сабит Геци, регионални командант ОВК у Качанику и други.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана