Усвојени Закони о одбрани и војсци Србије

Срна
Усвојени Закони о одбрани и војсци Србије

Београд - Посланици Скупштине Србије усвојили су вечерас измјене и допуне Закона о одбрани и Закона о Војсци Србије.

Измјенама Закона о одбрани враћа се Војно правобранилаштво, дефинише јасан статус војно-доходовних установа и уводе и дефинишу послови инспектората у оквиру Министарства одбране.

Закон предвиђа могућност да одређене војне установе стекну статус правног лица, које би радиле за потребе система одбране и војске, а у дијелу слободних капацитета пословале на тржишту, чиме ће знатно растеретити трошкове буџета.

Нова законска рјешења прецизније уређују и организацију и састав војске, начин припремања и доношења акта о организацији на стратегијском, оперативном и тактичком нивоу командовања као што је утврђено у Стратегији одбране Србије.

Враћен је назив Ратно ваздухопловство и Противваздушна одбрана и прецизније се уређују специфичности војне службе које обухватају летачку, падобранску и ронилачку службу.

Измјене Закона о Војсци Србије уређују положај и надлежност Војске Србије, дефинише се њена организација, састав и начела служби у војсци.

Уређен је и низ других области као што је специфична војна служба, служба под отежаним условима, командовање и руковођење војском, као и чинови, симболи и обиљежја, војни празници, називи јединица и установа, те вјерска служба.

Измјене закона прецизније уређују надлежности Генералштаба у командовању и руковођењу Војске Србије, а обухватају и распоређивање официра до чина капетана, подофицира и професионалних војника.

Уређује се и вођење посебне евиденције о припадницима војске, те начин заштите података о војним лицима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана