»Усвајање резолуције фатално за Републику Српску«

Танјуг
»Усвајање резолуције фатално за Републику Српску«

Усвајање британске резолуције у СБ УН било би фатално по РС сматрају експерт одбране на процесима за Сребреницу Бошко Антић и лобиста Радомир Путниковић.

Они сматрају и да би резолуција имала катасрофалне посљедице на будуће генерације и импликације на Косову.

Антић и Путниковић су за Вечерње новости, у одвојеним интервјуима, рекли да би Бошњаци могли да траже ратну одштету, ако би резолуција била усвојена у СБ УН, као и да треба све учинити да до тога не дође.

Према тврдњи Антића, геноцида над Бошнајцима у Сребреници није било и усвајање британске резолуције у УН би по Српску било фантално, јер би дало прави аргумент породицама погинулих да траже ратну одштету.

Антић је подсјетио да Хашки суд није утврдио ко је наредио и организовао наводни геноцид ни број страдалих у њему, као и да се манипулише бројком од 8.000 убијених муслимана, што садржи и британска резолуција, иако се на суђењу генералу РС Здравку Толимиру помињало 4.970 жртава.

"Евентуално усвајање овог папира у УН са податком од 8.000 погинулих биће несумњиво правни аргумент да њихове породице у парничном поступку траже од Републике Српске ратну подштету што би по њу било фатално", указао је адмирал Бошко Антић.

Са друге стране, Путниковић вјерује да резолуција неће бити усвојена, да ће Русија ставити вето у СБ и да ће то бити крај.

Он, међутим, тврди да се вриједи борити.

"Нисмо ми тако слаби, само смо неорганизовани, српска дијаспора је добрим делом уљуљкана и сматрамо да смо матици добри само ако можемо да донесено новац и ништа друго", указао је Путниковић.

Он је захтјев предсједника Србије Томислава Николића Русији да стави вето у СБ оценио врло позитивним.

"У међународној политици нема пријатељства, све се своди на интерес, а проблем је у томе што ми тражимо пријатеље тамо где их нема. И Руси имају свој интерес, Британци нам никада нису били приајтељи и од њих немојте да очекујете фер-плеј, већ само интерес, а то је овог момента да се Срби облеже као геноцидан народ", сматра Путниковић.

Разлог томе, објаснио је, јесте што би тада могли да манипулишу са српским народом преко Међународног монетарног фонда и у разним организацијама.

Путниковић је закључио и да је за Британце "анатема када председник РС Милотад Додик дође и тражи референдум".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана