Ухапшен Милићев, брза екстрадиција

Б92
Ухапшен Милићев, брза екстрадиција

Београд - Марко Милићев, који је осумњичен за убиство Луке Јовановића на Бранковом мосту у Београду, ухапшен је у Кини, саопштио је министар полиције Небојша Стефановић.

"Без обзира што немамо закључен екстрадициони споразум, захваљујући вољи Кине, мислим да ћемо ово урадити брже него што предвиђа редовна процедура по реципроцитету, која би могла да потраје више недеља", рекао је Стефановић, додавши да очекује да ће Милићев бити изручен Србији за неколико дана или "највише неколико недеља".

Информацију о хапшењу Милићева, министар Стефановић је саопштио у присуству амбасадора Народне републике Кине у Србији Ли Манчанга.

Стефановић је рекао и да ће Србија већ вечерас или најкасније сутра поднијети захтјев да Милићев буде изручен Србији.

"Најважније је да се он сада налази у притвору у Кини. Разговрамо о детаљима екстрадиције. Кина има потпуну вољу да што пре изручи Милићева. Кад упутимо захтев, кинеске власти ће донети одлуку о решењу о екстрадиционом притвору. Видећемо колико ћемо моћи да скратимо ту процедуру и да Милићева што пре пре имамо у нашим рукама", рекао је Стефановић.

Он се захвалио Кини која је "разумела нашу потребу да овај случај буде решен".

"Није било лако пронаћи човека, како је и сам амбасадор рекао, међу милијарду и 300 милиона људи", навео је Стефановић.

Према његовим ријечима, Милићев је из Турске 13. августа отишао у Хонг Конг, а затим је 15. августа отишао на територију централне Кине.

"За сада немамо више детаља о његовом кретању у централној Кини. О возилу "кантримен" не знамо ништа, али очекујемо више информација по изручењу Милићева. Оно што такође могу да нагласим јесте да имамо довољно доказа да направимо чврст случај пред судом", рекао је Стефановић.

Милићев је осумњичен да је 25. јула рано ујутру Јовановића прегазио аутомобилом "мини кантримен" и да се послије тога није зауставио. Милићев је одраније био познат полицији, а био је и у затвору због појединих кривичних дјела. Након што је "мини кантрименом" ударио Луку Јовановића, Милићев је био у бјекству у Турској, навео је тада министар Стефановић. Наредног дана за њим је расписана црвена Интерполова потерница.

Марко Милићев је био у бјекству, пошто је напустио Србију 10. августа летом за Истанбул у 12.25 сати са својим пасошем. Потјерница је била расписана на два имена Марко Милићев и Марко Марковић, пошто се сумња да користи и стари пасош на презиме Марковић, чији је нестанак пријавио прошлог септембра, а потом промјенио презиме.

Претпоставља се да је одатле побјегао за Кину.

Србија и Кина немају уговор о екстрадицији, али ће се у сваком случају тражити његово изручење из те земље ради вођења кривичног поступка. Ипак, постоји принцип реципроцитета, према коме би Кина могла да пристане да изручи Милићева Србији, јер би српски закон то дозволио да је ситуација обрнута.

Осумњичени Милићев терети се за тешко дјело против безбједности јавног саобраћаја за које је запрећена казна затвора до осам година, као и за непружања помоћи повређеном у саобраћајној несрећи.

Несрећа на Бранковом мосту догодила се 25. јула, када се Лука Јовановић с пријатељима враћао из града кући. Њима се на мосту покварила "лада" и кад су изашли да аутомобил погурају у зауставну траку, на њих је налетио "мини кантримен".

Возач "кантримена" није се зауставио након несреће, а Лука Јовановић преминуо је дан касније у Ургентном центру.

Како возач, а ни возило нису пронађени наредних дана, отац настрадалог младића Бојан Јовановић протестовао је на Бранковом мосту, на мјесту на коме је његов син задобио смртоносне повреде. Незадовољни резултатима полицијске истраге протесту су се били придружили и пријатељи убијеног Луке.

Данас је у Трећем основном тужилаштву, које води истрагу у овом случају, саслушан отац страдалог Луке, Бојан Јовановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана