Убијали су га 18 година... Сада су га коначно дотукли

Убијали су га 18 година... Сада су га коначно дотукли 18.01.2018 00:40 | Б92

Косовска Митровица - Грађани Косовске Митровице опростили су се од Ивановића, а великом већином сматрају да Митровица много тога дугује Ивановићу и да више ништа неће бити исто.

Косовска Митровица стала је у 11 сати. Шпалири са обије стране улице, затворене продавнице, нема саобраћаја, тишина, а поред више хиљада људи на улицама чули су се само свештеници.

"Ми, његови сарадници и породица, очекујемо од свих – Београда, Приштине и међународне заједнице – да пронађу почионица. Можда онда породици и нама након тога буде лакше”, наводи Ксенија Божовић из Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда”.

Грађани Митровице наводе да без Ивановића више ништа неће бити исто.

"Он је водио рачуна о свима нама, овај град без њега више нема смисла”, наводи књижевница Илинка Младеновић.

Новинар Живојин Ракочевић истиче да ће Митровица "остати на темељима које је 1999. године поставио Оливер Ивановић".

"Он је уграђен у сваку трунку свега што је остало српско у Митровици и на КиМ. Ивановић је сада постао симбол наше вере да опстанемо и будемо своји на своме”, каже Ракочевић.

Ракочевић је у уторак о убиству Оливера Ивановића говорио и за РТС, а тада је навео да је убиством Ивановића "убијен један део наше личне слободе и угрожен осећај колективне слободе”.

"Већ 18 година њега убијају Албанци, међународна заједница и српски криминалци. Сада су га коначно дотукли. Ово је преломни тренутак за нас и то шта ми радимо на Косову и Метохији. Нема човека који се данас није запитао шта ћу ја сутра, шта ће бити са мојим животом и мојом породицом”, рекао је тада Ракочевић.

Према његовим ријечима, убиство Ивановића је најтежи тренутак за косовске Србе послије 17. марта 2004. године.

"Многи људи су ми се јавили и рекли ми да им је најтеже од тог дана. Али тада је све било ствар колектива, ово је ствар личности, ствар слободног човека. Пуцали су у слободног човека који је зрачио слободу. Тај човек је изашао из затвора после три године и три дана након тога је отишао у Метохију, у Осојане да својим сељацима каже да почну да живе од својих руку, да праве пластенике, да праве јагоде… Сви смо се чули одакле толика снага. Ово све је обрачун са том снагом, са грађанском Митровицом… Ивановић је био слободан човек”, додао је Ракочевић.

Поворка са посмртним остацима под пратњом полиције потом је кренула ка Београду.

Подсјећамо, косовска полиција истиче да су испитали више свједока и дошли до информација о власнику возила, а преузели су и снимке са сигурносних камера.

Ивановић ће у четвртак бити сахрањен на Новом гробљу у Алеји заслужних грађана.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица