U vojnoj vježbi Sloboda 2017 učestvovalo više od 2.200 pripadnika vojske i 30 aviona i helikoptera

Srna
U vojnoj vježbi Sloboda 2017 učestvovalo više od 2.200 pripadnika vojske i 30 aviona i helikoptera

Beograd - Na Aerodromu Batajnica završen je prikaz operativih sposobnosti Vojske Srbije "Sloboda 2017" kojem su prisustvovali najviše državno i vojno rukovodstvo Srbije predvođeno predsjednikom Aleksandrom Vučićem, kao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, te brojne strane delegacije i građani.

Prisustvovali su predsjednik Skupštine Srbije Maja Gojković, članovi Vlade Srbije i premijer Ana Brnabić, Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, ministar odbrane Makedonije Radmila Šekerinska-Jankovska, predsjedavajući Vojnog komiteta EU Mihail Kostarakos i generalni sekretar Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbjednosti Jurij Hačaturov.

Na Aerodromu Batajnica bili su i zamjenik ministra odbrane BiH, izaslanik ministarstva odbrane Kazahstana i predstavnici diplomatskog i vojnodiplomatskog kora i vjerskih zajednica.

Prikaz, u kojem je učestvovalo više od 2.200 pripadnika Vojske Srbije, 130 vozila, 30 aviona i helikoptera, organizovan je u okviru obilježavanja Dana oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu, a javnosti su prvi put predstavljeni novi avioni "mig 9" koji su stigli iz Ruske Federacije i savremena oprema vojnika po konceptu 1.500.

Publika je mogla da vidi prikaz niza antiterorističkih aktivnosti, među kojima je posebno atraktivna bila simulirana otmica aviona na međunarodnoj liniji koji su lovci "mig 29" presreli i prinudno prizemljili, kao i oslobađanje talaca.

U okviru prikaza borbenog traganja i spasavanja i rješavanja talačke situacije, publika je mogla da vidi i oslobađanje zauzetih objekata uz angažovanje izviđačkih kapaciteta sa vozilima "BRDM 2" i bespilotnih letjelica "orbiter mini".

Prikazano je i angažovanje snaga za hitno reagovanje sa skokom padobranima koji su izveli specijalni destant, kao i angažovanje snajperista i vozila "miloš" koje je dejstvovalo po objektu mitraljezom i bacačem granata.

Publika je mogla da vidi nalete letjelica iz sastava ratnog vazduhoplovstva Vojske Srbije u kojima je učestvovalo oko 30 helikoptera i aviona, među kojima i avioni "orao", "galeb 4", "lasta", helikopteri "gazela", "HT-40", najnoviji helikopter "HT-49", "mi 17" i "mi 8" i "migovi 29".

Jedan broj novih "migova" izložen je na pisti, tako da su građani mogli da priđu i vide kako izgledaju.

Svečanost je uveličala ruska akro-grupa "Striži" koja je letjela na šest aviona "mig-29" i svoj novi program prvi put prikazala van granica Ruske Federacije.

Predstavljeni su i vojnici opremljeni prema "Projektu 1.500 " - projektu opremanja srpskih jedinica savremenim ličnim naoružanjem, zaštitnom opremom i optoelektronskim posmatračkim uređajima.

Poslije pješadijskih ešalona nastupili su motorizovani ešaloni snaga za reagovanje Vojske Srbije.

Osim naoružanja Vojske Srbije, kojim su opremljene jedinice, prikazan je i dio iz proizvodnog programa domaće namjenske industrije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana