У иностранству прошле године ухапшено 2.000 грађана Србије

Срна
У иностранству прошле године ухапшено 2.000 грађана Србије

Београд - У иностранству је током прошле године ухапшено око 2.000 држављана Србије, а највише су хапшени у Хрватској, Црној Гори и Мађарској, подаци су Министарства спољних послова Србије.Према овим подацима, Србе често приводе и у Њемачкој, Аустрији, Италији, Чешкој и Грчкој.

Најчешћа кривична дјела због којих стране полиције приводе Србе су трговина дрогом, фалсификовање исправе, разбојништва, крађе, кријумчарење људи, угрожавање безбједности јавног саобраћаја, прекорачење боравка у Шенген зони и нелегалан рад и друго, преноси београдска "Политика".


Из Министарства спољних послова наводе да је овај број можда и већи, јер у Министарство долазе само информације када ухапшени у страној земљи обавијести српске институције да је завршио иза решетака.

Министарство наводи да се информација о хапшењу српских држављана не доставља дипломатско-конзуларним представништвима Србија ако српски држављанин не да своју сагласност.

Криминолог Добривоје Радовановић каже да је 2.000 ухапшених Срба у свијету забрињавајући податак, који би требало да забрине и државу.

Радовановић је навео да домаћи преступници у западним државама углавном чиме имовинска кривична дјела, у Мађарској кријумчарења људи, а што се тиче Хрватске и Црне Горе, уплетена је, сматра он, политика.

"Знамо да Хрватска потражује доста наших држављана и због наводних ратних злочина", каже Радовановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана