У Текеришу код Лознице обиљежено 104 године од Церске битке

У Текеришу код Лознице обиљежено 104 године од Церске битке 19.08.2018 13:47 | Срна

Београд - У мјесту Текериш код Лознице обиљежено је 104 године од Церске битке, прве побједе савезничке војске и једне од најзначајнијих и највећих побједа Српске војске у Првом свјетском рату.

Државну церемонију у оквиру Спомен-комплекса “Церска битка” предводио је српски министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, који је, након полагања вијенца, рекао да се аустроугарска нетрпељивост према суверенистичкој политици мале Србије временом таложила и прерасла у мржњу незапамћених размјера.


Он је рекао да је слободољубивост српског народа дуго била трн у оку Беча.

Подсјетио је да је у августу 1914. године, у директном судару са војницима првог позива Церске ударне групе, Српска војска дословно разбила бројно и технички надмоћног противника, а незаробљене остатке Поћорекове неславне армије натјерала на панични бијег преко ријеке Дрине.

“Тај херојски догађај је у довољној мери упамћен и забележен у српским песмама и кинематографији и изучава се као део редовног градива на војним академијама широм света”, рекао је Ђорђевић.

Он је истакао да најсвјетлији примјер јунаштва и херојства нису пружили ни официри ни генерали, већ шеснаестогодишњи Станислав Сташко Сондермајер, најмлађи српски војник који је погинуо у Церској бици.

“Уместо да иде тамо где би му било нешто боље, он се упутио на страшно место да би учинио нешто најбоље за свој народ и државу. Без војводе Радомира Путника би српски тријумф на Церу можда и могао да се догоди. Без Станислава Сондермајера засигурно не би”, рекао је Ђорђевић.

Ђорђевић је нагласио да је потребно да грађани Србије посједују свијест да ће њихов живот и рад бити уграђени у будућност Србије и да, како се данас буду односили према држави која их је изградила, такав ће сутра живот имати дјеца која ће живјети у њој.

“Како будемо поштовали сами себе, тако ће нас поштовати и други. Али, пре свега морамо знати да свако од нас појединачно чини Србију, да је држава колективитет, а не апстрактни појам који нема везе или је у сукобу са индивидуалитетом грађана”, навео је он.

Он је додао да због тога свако појединачно себи мора дати добар одговор на то због чега данас живи, барем једнако добар као што је разлог који су себи давали наши преци када су добровољно кретали у смрт.

Осим Ђорђевића, вијенце су положили представници Министарства одбране и Војске Србије, града Лознице, Шапца, општине Крупањ као и представници бројних удружења и грађана, пренијели су београдски медији.

Прије државне церемоније једна од најзначајнијих побједа Српске војске у Првом свјетском рату и ове године обиљежена је и традиционалним Церским маршом.

Церска битка, који се одиграла током августа 1914. године, представља једну од најзначајнијих и највећих побједа Српске војске у читавом току Првог свјетског рата.

То је, истовремено, и блистав примјер тактички добро осмишљене и остварене војне операције

Церска битка се одиграла средином августа 1914. године, а за успјешно командовање и побједу над аустроугарском војском генерал Степа Степановић унапријеђен је у војводу.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица