У Србији путарине повећане за 12 одсто

Танјуг
У Србији путарине повећане за 12 одсто

Београд - Скупштински одбор за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава усвојио је данас приједлог измјена Закона о коришћењу јавних добара којима се цијена путарине у Србији повећава за 12 одсто, као и приједлог закона којим се омогућава почетак изградње Моравског коридора.

Милена Тадић из Министарства финансија казала је на Одбору за финансије да се цијена путарине повећава како би могла да се одржи даља изградња и одржавање путева.

Она је напоменила да се измјенама Закона о коришћењу јавних добара дјелимично постиже усклађивање са директивом Европске уније која прописује да путарина треба да обезбиједи реалне трошкове одржавања, развоја и изградње аутопутева.

Миодраг Поледица из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре каже да се предложеним законом о изградњи Моравског коридора обезбијеђује правни основ за реализују тог пројекта имајући у виду да је пројектно-техничко документацију “прилично спремна”.

Он је додао да је експропријација земљишта од Појата до Крушевца у завршној фази и да је сада неопходно да се изабере стратешки партнер и финансијска средства како би се кренуло у изградњу.

Указује да се Моравским коридором повезује пола милиона становника и да је дугачак 110 километара.

“Овај коридор је подељен на три веће деонице, прва је од Појата до Крушевца, дужине око 26,5 км, средња деоница која је и најкомплекснија се протеже од Крушевца до Адрана, а трећа је од Адрана до прељине дужине 30,6 километара”, истакао је Поледица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана