У Косовској Митровици обиљежено 15 година од мартовског погрома

Срна
У Косовској Митровици обиљежено 15 година од мартовског погрома

Косовска Митровица - Полагањем вијенаца и цвијећа на спомен плоче настрадалима Митровчанима 17. марта 2004. године - Јани Тучев и Бори Спасојевићу и одржавањем парастоса код споменика Бијели анђео, који се налази код моста на Ибру, данас је у сјеверној Косовској Митровици обиљежено 15 година од мартовског погрома.

Вијенце су положили у име Владе Србије замјеник директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев, у име српског народа у Косовској Митровици предсједник Српске листе Горан Ракић, а у име Митровчана предсједник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић. Козарев је поручио да је Србија данас јача него што је била 2004. године и да предвођена предсједником Србије Александром Вучићем неће дозволити поново погром српског народа на Косову и Метохији, преносе београдски медији.

“Не можемо да се не запитамо свих ових 15 година од када су безумници убијали, палили и рушили, као и 20 година од када су их из ваздуха у тим стварима и подржавали, зашто нема правде за жртве, за спаљену Богословију, цркву Богородице Љевишке, манастир Девич...”, упитао је Козарев.

Он каже да је УНМИК имао обавезу да заштити српски народ и недопусти да дође до погрома, када је протјерано више од 4.000 Срба и запаљено 35 цркава и манастира, а не да српски народ испраћа са својих огњишта.

“Да је председник Вучић водио државу 2004. године погрома не би било”, наводи Козарев и додаје да су и предсједник Србије, Влада Србије и Срби гдје год живјели уз српски народ на Космету и да неће дозволити “издају и планове једног дијела међународне заједнице и опозиционих група из Београда”.

Он каже да погрома више неће бити, а ако КФОР не буде могао да заштити Србе у јужној покрајини, држава Србија има институције, људе и моћ да их заштити.

Ракић је навео да је 15 година прошло од када су албански злочинци покушали да протјерају и затру све што је српско на простору Космета, убијајући српски народ, протјерујући га, палећи светиње, цркве, манастире, рушећи гробове...

“Та дивна Европа уместо да осуди овај геноцид наградила их је дајући им подршку за формирање такозване квази државе. Велики свет је ћутао тог марта 2004. године, ћути и дан-данас верујући да ће истину затрпати тишином. Али, ми нећемо да ћутимо, ми памтимо”, рекао је Ракић.

Он каже да је њихов захтјев да се открију починиоци тог злочина, геноцида и додао да се нада и очекује да ће починиоце стићи не само Божија, већ и овоземаљска казна.

Након обиљежавања код моста, окупљени су обишли изложбу фотографија у Градском музеју у Косовској Митровици, која је организована поводом 15 година од мартовског погрома.

На почетку моста који спаја сјеверну и јужну Митровицу, за безбједност окупљених, у случају евентуалних инцидената, били су задужени припадници КПС-а и карабињери, који су током парастоса били у већем степену приправности него иначе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана