У Хаг иду искључиво осумњичени за злочине

Агенције
У Хаг иду искључиво осумњичени за злочине

Приштина - Први бивши припадници такозване ОВК који су добили позив од Специјализованих вијећа путоваће у Хаг, почев од наредне седмице, пренијели су у петак приштински медији.

Портпарол Специјализованих вијећа Крис Бенет каже да би они који одбију да дају исказе могли да буду задржани у притвору.

- У складу са законом, они остају у притвору све док не одлуче да свједоче, уколико свједочење постане ирелевантно, или до окончања кривичног поступка, који не би требало да траје дуже од мјесец дана - рекао је Бенет приштинским медијима.

Бенет је додао да су међу онима које је суд позвао осумњичени, жртве и свједоци.

- Те особе ће на овај или онај начин помоћи тужиоцима да прикупе информације везане за оптужбе за ратне злочине почињене током сукоба на Косову - истакао је Бенет.

Приштински адвокат Тома Гаши изјавио је да је Специјални суд позвао у Хаг на саслушање више особа, бивших припадника Ослободилачке војске Косова, те да су нека од тих имена објављена, а да нека нису, али да су сви они позвани у статусу осумњичених.

Гаши је за портале на Косову рекао да су сви до сада позвани, чија су имена објављена, позвани као осумњичени за злочине почињене над Србима током протеклог рата.

- Сви који су позвани у Хаг, иако то не кажу, позвани су у својству осумњичених, а не свједока, а након њихових изјава тужилаштво може тражити да буду ухапшени  - навео је Гаши.

Додао је да сви они добро знају у ком су својству позвани и каква су њихова права.

- Тужилаштво је у позивима послало и писма у којима се тражи одређена документација - рекао је Гаши.

Он сматра да ће ова година бити “година Специјалног суда”.

Раније је објелодањено да су позиве добили бивши команданти и припадници ОВК Рустем Мустафа, Сокол Добруна, Назиф Мехмети, Сами Љуштаку, Ремзи Шаља, Сафт Шаља…

Шаља нестао без трага

Бивши командант специјалне јединице ОВК Ремзи Шаља, који је добио позив Специјалног тужилаштва у Хагу, није на Косову, рекли су његови пријатељи, а пренијели у петак приштински штампани медији.

Његов адвокат Натал Булакај рекао је да је у контакту са Шаљиним рођацима, али да нико не зна гдје се он налази.

Шаља је средином децембра потврдио да је добио позив од Специјалног тужилаштва у Хагу, али да, како је навео тада, нема намјеру да му се одазове.

Он је рекао да не признаје Специјални суд и тужилаштво, који су формирани да би судили Албанцима, припадницима тзв. ОВК осумњиченим да су починили ратне злочине током и послије рата на КиМ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана