У Бриселу први пут званично поменута “корекција граница”

Агенције
У Бриселу први пут званично поменута “корекција граница”

Брисел - У Спољнополитичком одбору Европског парламента су усвојени нацрти резолуција о напретку партнера са Западног Балкана у европским реформама.

Нацрту резолуције о Србији су придодата два амандмана у којима се наводи да “сваки споразум о могућем преиначењу границе између Србије и Косова може бити прихватљив само ако се о томе сагласе обје стране и ако такав споразум води рачуна о општој стабилности региона и у складу је с међународним правом”.

Те нацрте на пленарном заседању треба да усвоји цијели Европски парламент.

“Србија и регион добро напредују ка Европској унији и нарочито је важно да спроведу реформе владавине закона и имају добре сусједске односе”, рекао је у Бриселу извјестилац за Србију у Европском парламенту Дејвид Макалистер.

У нацрту се наводи да је дијалог покренут уз посредовање ЕУ “темељни оквир за споразум” Београда и Приштине и даје се подршка “само споразуму који омогућава нормализацију односа” двије стране, тако да то не заоштри граничне проблеме и не буде пријетња стабилности региона.

Макалистер је подвукао да су земље Западног Балкана географски, историјски и економски блиски партнери ЕУ, да све имају европску перспективу и “европска кућа неће бити потпуна без њих”.

“Могући датум уласка у чланство ЕУ зависи искључиво од тога кад ће свака од тих земаља усвојити и спровести све законе Уније”, предочио је он.

Макалистер је навео да у нацрту резолуције стоји да је Србија “остварила извјестан напредак у борби против корупције и огранизованог криминала”, док се за Црну Гору, поред осталог, каже да је “остварила умјерен напредак у јачању независности, транспарентности, увиду, професионализму и делотворности правосуђа”.

Он је рекао да сви извјештаји показују да земље региона “морају више да раде да би се усагласиле с вриједностима ЕУ, посебно кад је ријеч о људским правима, сузбијању корупције и реформама државне управе и правосуђа”.

У предлогу резолуције на извештај који је поднио извјестилац Маклистер, Европски парламент поздравља напредак Србије у економији и у реформи јавне управе, њен конструктивни однос према мигрантској кризи, преданост билатералним односима с другим земљама кандидатима и сусједним државама чланицама и стални ангажман Србије у поступку нормализације односа с Косовом.

У нацрту резолуције о Србији се указује на пропусте у реформи правосуђа и у борби против корупције и организованог криминала, мањкаву демократску улогу парламента, изражава забринутост због стања у области слободе говора и медија и позива Србија да гарантује принципијелну примјену законодавства о заштити мањина.

Србија се позива и да постепено усклади своју спољну и безбједносну политику са политиком ЕУ, укључујући и политику према Русији, као да постепено с Унијом усклади и свој визни режим.

У документу се оцјењује да су у области владавине права реформе потребне посебно да би се “гарантовала независност и ефикасног правосуђа” и позива Србија да “оснажи одговорност, непристрасност, професионалност и укупну ефикасност правосуђа и успостави систем бесплатне правне помоћи”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана