Tužioci traže prihvatanje iskaza novih svjedoka u slučaju Stanišić

 Tužioci traže prihvatanje iskaza novih svjedoka u slučaju Stanišić 15.10.2018 21:44 | Srna

Beograd - Tužioci na ponovljenom suđenju bivšem šefu Službe državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću Frenkiju uložili su danas žalbu na odluku sudija da odbiju iskaze 30 novih svjedoka koji nisu svjedočili na prvom procesu.

U žalbi koji su tužioci uputili Apelacionom vijeću Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, koji je pravni nasljednik Haškog tribunala, tužilac Daglas Stringer ocijenio je da je to u suprotnosti s odredbama odluke da se Stanišiću i Simatoviću ponovo sudi.


On je od Apelacionog vijeća, kojim će predsjedavati američki sudija Teodor Meron koji je i predsjednik Mehanizma, zatražio da postupajućim sudijama u procesu Stanišiću i Simatoviću naloži da prihvate iskaze novih svjedoka, prenose beogradski mediji.

U vijeću će još biti sudije Li Mutoga, Kristof Flige, Florans Arej i Ben Emerson.

Ponovljeni proces Stanišiću i Simatoviću posljednji je u kojem će sudije utvrđivati da li su bivši zvaničnici Srbije krivi za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH od 1991. do 1995. godine.

Poslije prvog suđenja, Haški tribunal je 2013. godine Stanišića i Simatovića oslobodio krivice, ali je Apelaciono vijeće 2015. godine usvojilo žalbu tužilaštva i zbog nepravilnosti u postupku naložilo da suđenje bude ponovljeno po istoj optužnici.

Ponovljeni proces počeo je u junu prošle godine, a tužioci bi trebalo da uskoro okončaju svoj dokazni postupak.

Pred Haškim tribunalom nijedan državni funkcioner Srbije nije bio osuđen za ta zlodjela.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica