Турски медији: Харадинај пијанац који троши милионе

Агенција
Турски медији: Харадинај пијанац који троши милионе

Приштина - Послије Реyепа Тајипа Ердогана, и медији лојални турском предсједнику осули су паљбу по косовском премијеру Рамушу Харадинају, који је смијенио министра унутрашњих послова и шефа тајне службе због хапшења и депортације шесторице Турака.

Турски медији представљају Харадинаја као човјека који пије алкохол, негира да је муслиман и прекомјерно троши новац.

Шесторица ухапшених и депортованих турских држављана радили су као професори и менаyери школе и припадници су покрета ФАТО, којим руководи вјерски лидер у Егзилу Фетулах Гулен. "Иени Акит" посебну пажњу поклања чињеници да косовски политичари своју дјецу образују у школама које припадају том Гуленовом покрету и наводе да, осим Харадинајевог сина, те школе похађају дјеца предсједавајућег парламента Кадрија Весељија и министра економије Бесима Бекаја. Лист не помиње да је исту школу завршио син предсједника привремених косовских институција Хашима Тачија. Напомиње се да се Харадинај најжешће успротивио хапшењу и депортацији шесторице Турака, те да је због тога одмах смијенио министра полиције и шефа обавјештајне службе.

"Иени Акит" се осврће на биографију Харадинаја, напомињући да је, прије него што је дошао на Косово са запада, био тјелохранитељ у једној дискотеци, а затим током рата и један од главних команданата такозване ОВК.

Подсјећа се да је извјесно вријеме провео у Хашком трибуналу, гдје је ослобођен оптужнице да је током рата чинио злочине над Србима и другим неалбанским становништвом на Косову.

Харадинаја, како наводи лист, у парламенту називају пијаницом јер пије алкохол и познат је као "премијер скандала". Наводећи да троши милионе, подсјећају и на Харадинајев недавни одмор у Швајцарској, када је, како су писали медији, потрошио 68.000 евра, док становници Косова живе у сиромаштву.

На питање одакле му кућа коју има, Харадинај одговара да су је изградили његови ратни другови, наводи се у тексту и додаје да косовски премијер има и кућу коју је изнајмио неким турским закупцима за клинику за 6.000 евра мјесечно.

Харадинај оштро по ЕУ

Рамуш Харадинај је критиковао Брисел незадовољан начином на који они врше улогу медијатора у дијалогу Београда и Приштине. Он је навео да, ако Европска унија нема капацитета да помогне Косову, онда би требало да је затражи од других.

- Ако немате капацитете, затражите помоћ. Ако не желите да тражите помоћ, онда нас обавијестите и ми ћемо кренути својим путем, баш као и у прошлости ми ћемо радити свој посао - рекао је Харадинај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана