Туђман изазвао рат

Aгенције
Туђман изазвао рат

Београд - Заступници Србије су у наставку суђења пред Међународнм судом правде по међусобним тужбама Хрватске и Србије за геноцид оцијенили да је хрватски предсједник Фрањо Туђман изазвао рат да би успоставио независну Хрватку, коју је очајнички желио.

Српски правни тим је истакао да је хрватска тужба против власти у Београду због наводног геноцида очигледно лажна и једнострана и да је Хрватска понудила "карикатуралну причу о распаду Југославије и генези насиља, као у филмовима и Џејмсу Бонду".

Заступник Србије Вејн Џордаш рекао је да је Хрватска понудила причу о "филмском зликовцу у лику Слободана Милошевића који, окружен сарадницима, Војиславом Шешељем и другима, распирује ватру екстремног српског национализма са ужасним геноцидним посљедицама", преноси РТС.

Он је навео да је проблем што је Хрватска из те приче уклонила сваки траг Туђмановог "отровног режима" и о његовој изричитој подршци фашистичкој Независној Држави Хрватској /НДХ/ или о његовим разматрањима геноцидних промјена смишљених да донесу "хармонију у националну структуру".

"Туђман би, да је поживео, био оптужен за ратне злочине", рекао је Џордаш, позивајући се на изјаву некадашњег замјеника главног тужиоца Хашког трибунала Грејема Блуита и цитирајући изјаву бившег министра полиције Хрватске Јосипа Бољковца да су "1991. били нападнути Срби и Југославија, не Хрватска" и да је "Туђман желио рат по сваку цијену".

Он је подсјетио на Туђманову изјаву да су "Срби морали да нестану из Крајине", коју је изрекао на састанку са његовим војним командантима на Брионима 31. јула 1995. године, оцјењујући да то показује геноцидну намјеру да српско становништво Книнске крајине дјелимично уништи.

Џордаш је доказивао и да, насупрот тврдњама Хрватске, ни у једној пресуди Хашког трибунала српским политичким, војним или полицијским званичницима није било утврђено да су имали намјеру или покушали да униште Хрвате као етничку групу.

Заступник Србије Вилијам Шабас је рекао да је су у српској контратужби изложени снажни докази да је напад на крајишке Србе био смишљен на највишем нивоу хрватске државе и да је био израз личне политике Туђмана и његовог расистичког погледа на Србе и друге народе.

Србија ће у поподневном дијелу расправе указати на доказе у прилог својој контратужби и изложити завршне аргументе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана