Titov luksuz u Njujorku još čeka kupce

V. Z.
Titov luksuz u Njujorku još čeka kupce

Sarajevo - Najatraktivnije nekretnine iz mreže diplomatsko-konzularnih predstavništava bivše SFR Jugoslavije - takozvana Bikmanova vila na Petoj aveniji u Njujorku, u kojoj je boravio Josip Broz Tito prilikom posjeta ovom gradu, i šestosobni apartman na Park aveniji na Menhetnu još čekaju kupca iako zainteresovanih ne manjka.

Vrijednost vile procijenjena je na 15 miliona, a apartmana na oko 40 miliona dolara.

Prema riječima šefa tima BiH za sprovođenje aneksa B Sporazuma o sukcesiji imovine bivše SFRJ Adnana Hadžikapetanovića, krajem prošle godine objavljen je međunarodni oglas o prodaji pet nekretnina koje su bile u vlasništvu bivše države. Pored pomenutih dviju nekretnina u Njujorku, na prodaju su ponuđene i nekadašnja diplomatsko-konzularna predstavništva u Tokiju, Bonu i Bernu, čija je procijenjena vrijednost oko 80 miliona dolara, od čega bi nakon izvršene prodaje 15 odsto trebalo da pripadne BiH.

- Bilo je ponuda, ali one nisu rezultirale potpisivanjem kupoprodajnih ugovora. Intenzivno radimo kako bismo što prije došli do najbolje moguće ponude i završili prodaju nekretnina koje su bile dio nekadašnje diplomatsko-konzularne mreže bivše SFRJ vrijedne oko 266 miliona američkih dolara - rekao je Hadžikapetanović i dodao da ne može da govori o imenima zainteresovanih kupaca.

Do sada su od 123 nekretnine u svijetu, koliko ih je posjedovala SFRJ, među zemljama nasljednicama podijeljene 72, za pomenutih pet je dogovorena prodaja, a ostalo je da bude donesena odluka o sudbini još 48 objekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana