Tapušković: Najs uništavao dokaze o slučaju “žuta kuća”

Srna
Tapušković: Najs uništavao dokaze o slučaju “žuta kuća”

Beograd - Bivši tužilac Haškog tribunala Džefri Najs imao je udjela u uništavanju dokaza u vezi s trgovinom ljudskim organima u slučaju “žuta kuća”, što je tvrdila i nekadašnji glavni tužilac tog suda Karla del Ponte, izjavio je advokat Branislav Tapušković.

Najs trenutno brani jednog od vođa terorističke OVK Samija Ljuštakua, koji će se pred tužiocima Specijalnog suda za zločine te organizacije kosmetskih Albanaca u Hagu pojaviti 16. januara. “Večernje novosti” pišu da Najs u cijeli slučaj ulazi s velikim “predznanjem” jer je imao priliku da se o dešavanjima na Kosovu i Metohiji dobro uputi kao glavni tužilac u predmetu protiv Slobodana Miloševića, dodajući da je on i tada otvoreno zastupao albansku stranu.

“Najs je imao pristup mnogobrojnoj dokumentaciji, koju bi sad kao advokat mogao da iskoristi. On je sve vreme forsirao tezu da je sve što se dešavalo na Kosmetu bilo u svrhu stvaranja žvelike Srbijež i da Kosovo i Metohiji ne pripada Srbiji”, rekao je Tapušković, koji je učestvovao u procesima pred Haškim tribunalom.

On je naglasio da se Najs “bez problema” oglušio o zločine nad Srbima, a na suđenju je čak tvrdio da su Srbi srušili džamiju iz 7. vijeka, iako su Osmanlije na Balkan došle u 14. vijeku.

Prema najavama prištinskih medija, Najs bi mogao da bude branilac i predsjednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija, kao i predsjednika tamošnjeg parlamenta Kadrija Veseljija, ako se nađu na optužnicama Specijalnog suda.

“Novosti” pišu da je Najs, kada je napustio Haški tribunal, radio na Tačijevoj biografiji, gdje se posebno bavio otklanjanjem sumnji da je Tači učestvovao u trgovini ljudskim organima.

Poslije objavljivanja izvještaja specijalnog izvjestioca Savjeta Evrope Dika Martija o zločinima takozvane OVK, za prištinske vlasti radio je na pripremi materijala koji bi mogao da se koristi u odbrani albanskih terorista pred Specijalnim sudom, navodi beogradski dnevnik i dodaje da je tokom karijere Najsa pratila priča da je od albanskog lobija dobijao veliki novac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana