Тајни рат на Косову: Енглези су ратовали за Албанце, Французи за Србе

Б92
Тајни рат на Косову: Енглези су ратовали за Албанце, Французи за Србе

Жак Огар био један од првих западних официра који је ушао на територију Србије послије потписивања Кумановског споразума 1999. године, и тамо је видио да информације којима их је NATO команда потхрањивала не одговарају истини.

Схватио је да се не ради о хуманитарном рату, на терену је увидео да су ОВК војници све вријеме били под контролом њемачких и британских војних служби, укључујући и нападе на српске цркве, манастире и избјегличке колоне непсоредно по престанку NATO бомбардовања.

Зато је у неколико наврата његова јединица улазила у оружани сукоб како са ОВК, тако и са британским војницима који су били са њиховим јединицима. Деценију и по касније, пуковник Огар који је недавно објавио и књигу "Европа је скончала у Приштини", за нови број Недјељника износи непотнате детаље овог тајног рата који се водио на Косову.

"Британци су били у блиској вези са УЧК. Војници из 20. пука САС су заправо били ангажовани на страни УЧК, они су им давали логистику, они су их обучавали. То сам открио у конкретним ситуацијама на терену", прича Жак Огар.

"Када су припадници ОВК из засједе напали конвој српских избјеглица који су се повлачили у тракторима - а тај напад је спроведен уз подршку Британаца - позвао сам једну српску бригаду у повлачењу коју је предводио пуковник Серковић, да се врати и заустави албанске агресоре, што су ови и урадили. Када су српски цивили бјежали из Пећи, и њих су напали албански војници. Подигао сам хеликоптер који их је растјерао рафалима из ваздуха. Неколико минута по окончању акције позвао ме британски генерал Мејсон, и питао ме да ли је могуће да се пуца по његовим људима. Одговорио сам: 'Не могу да схватим да су ваши специјалци заједно с тим бандитима који пуцају по цивилима'. Мејсон је ћутао", присјетио се за Недељник Огар, који ће поред осталог остати упамћен као официр који је исцртао демаркациону линију на Ибру у Митровицу, што ће касније постати граница Сјеверног Косова.

Огар је испричао и да је као дијете из официрске породице одрастао на херојским причама са Солунског фронта, гдје му је деда-ујак положио живот, и да су га увијек учили да је Србија велики пријатељ француског народа. Зато је, каже, уочи одласка у NATO мисију 1998. имао дилему да ли да избјегне задатак у ком би се евентуално нашао са друге стране нишана у односу на српску војску.

"Отишао сам да о мисији на Косову разговарам са својим оцем, јер је мој дједа већ био мртав. Отац ми је такође био генерал у пензији, и у то вријеме је умирао од рака. Он ми је рекао: 'Ако одеш тамо, не буди претјерано груб према Србима'. Рекао ми је и: 'Не смијемо да доведемо у питање будућност, тако што ћемо да заборавимо нашу прошлост'", каже Огар.

Оно што ће обиљежити војничку каријеру пуковника Огара, како је рекао, је случај одбране манастира Девич, због чега га је годинама касније одликовала СПЦ орденом Светог Саве.

"Био сам на челу групе специјалних француских снага. То није била бројна јединица, било нас је само 150, а радили смо по тимовима од шест људи. Када смо дошли, дочекале су нас српске власти, Албанаца није било нигдје, сакрили су се. Видјели смо како нам прилази један мали ауто, југо, из ког је изашла монахиња. Била је то мати Макарија, игуманија манастира Соколица. Враћала се из Приштине, гдје је покушала да разговара са припадницима британског штаба. Била је забринута за стање у манастиру Девич. Покушавала је неколико дана телефоном да добије манастир. А пошто је Девич у Дреници, а знате да је тамо изузетно небезбједно, није смјела да оде сама. Тражила је помоћ од Британаца, али они нису реаговали", каже Огар.

"Манастир је био порушен, реликвије светог Јоаникија су такође биле поломљене, било је угравирано УЧК на њима и сличне ствари. Било је страшних извјештаја како су се бандити опходили према сестринству манастира. Ми смо сестринству манастира пружили сву потребну помоћ. Мој шеф одјељења који је био на лицу мјеста рекао ми је да ће се они сигурно вратити. Наредио сам да их сачекају, похватају и разоружају, па да послије видимо шта ћемо с њима. Наравно, ако буду пружали отпор, моји војници су добили одобрење да реагују. Тако се и догодило. Они су се вратили, имали су на себи љемачке униформе, вјероватно им је то дао БНД. Моји војници су им наредили да се зауставе и да одложе оружје. Албанци су почели да пуцају. А онда су схватили да је озбиљна војска испред њих, и да моји војници имају дозволу да узврате. Банда се убрзо повукла под нашом ватром, носећи рањене и мртве", испричао је Огар.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана