Тачи ће Вучићу предложити “Републику Српску” на Космету?

Агенције
Тачи ће Вучићу предложити “Републику Српску” на Космету?

Приштина - Поновно исцртавање граница, чиме би дјелови Србије с већинским албанским становништвом били дио Косова, могло би да оконча тензије између Београда и Приштине

То је изјавио косовски предсједник Хашим Тачи и додао да би то могло да омогући напредак ка чланству у ЕУ.

Он је у интервјуу за агенцију Ројтерс рекао да ће свој план представити предсједнику Србије Александру Вучићу када се у септембру састану у Бриселу у оквиру дијалога под покровитељством ЕУ.

“Сада је дефинитивно тренутак да се коригује граница између Косова и Србије, која је дуга око 400 километара. То ће помоћи да се избјегну међуетнички проблеми и да се створи нека врста аутономне регије, као што је Република Српска”, рекао је Тачи.

Британска агенција напомиње да Тачи није рекао шта би Србија могла да добије у замјену за одустајање од дијела своје територије - на којој, како наводи Ројтерс, живи око 55.000 етничких Албанаца - и додаје да је Тачи одбацио било какву могућност подјеле Косова по етничкој линији.

“Кориговањем граница ће се дефинитивно избјећи подјела Косова, размјена територија, нове кризе или проблеми, а чак и могући нови рат”, навео је Тачи.

Ројтерс наводи да поједини српски медији и политичари предлажу прекрајање граница које подразумијева да дио сјеверног Косова, настањен претежно Србима, буде у саставу Србије, а заузврат да се, дјелови јужне Србије, са албанском већином, дају Косову.

Агенција објашњава да око 100.000 Срба живи на Косову, а половина од њих живи сјеверно од ријеке Ибар у мјестима у којима чине већинско становништво. Остатак живи јужно од те ријеке у подручјима у којима су Албанци већина.

Већина Срба који живе на Косову не признају привремене институције у Приштини и и даље сматрају Београд својим главним градом, додаје се у тексту.

Предсједник Србије Александар Вучић је прошле недјеље рекао да је спреман на компромис о разграничењу са Косовом, мада, како напомиње Ројтерс, посматрачи сматрају да су позиције Београда и Приштине и даље јако удаљене.

Агенција, такође, наводи да већина Срба Косово сматра колевком своје нације и православне, хришћанске вјере.

Западне земље, напомиње агенција, не гледају благонаклоно на кориговање граница на Балкану, јер, како наводи Ројтерс, сматрају да би то могло да буде дестабилизујуће по регион.

Међутим, Тачи је рекао да је увјерен да ће западне земље подржати било који споразум који потпишу он и Вучић, а за који вјерује да ће бити постигнут до фебруара 2019. године.

“Уколико се стране договоре у процесу дијалога и постигну неки споразум, ЕУ и Сједињене Државе ће подржати било који договор о корекцији границе”, изјавио је Тачи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана