Тачи: Није било лако да Дачићем

Агенције
Тачи: Није било лако да Дачићем

Брисел - Косовски премијер Хашим Тачи изјавио је данас у Бриселу да му није било лако да води дијалог са министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем, али да је Бриселски споразум било неопходно постићи.

 "Није ми било лако да разговарам са Дачићем након стогодишњег сукоба Србије и Косова", рекао је Тачи на опроштајном сусрету са одлазећом високом представницом Европске уније Кетрин Ештон.

 "Данас је сасвим нормално да се Дачић у Београду среће са министром спољних послова Косова Енвером Хоџајем", рекао је Тачи.

 Он је одао признање напорима које је Ештон уложила у дијалог и обећао да ће се он наставити како би и Србија и Косово могли да напредују ка ЕУ.

 Ештон је указала да је кроз досадашњи дијалог о нормализацији много постигнуто, али да много тек треба да се уради.

 "Знам да се суочавате са озбиљним изазовима", рекла је она, осврћући се на уставну и парламентарну кризу која већ мјесецима потреса Косово.

 "Шта год да се деси, дијалог треба наставити како би се народима омогућио мир и стабилност", рекла је она, изражавајући наду да ће сви народи Западног Балкана бити народи ЕУ.

Ештонову ће функцији високе представнице у новој Комисији насљедити Италијанка Федерика Могерини.

Ештонова, под чијим су се покровитељством вођени разговори Београда и Приштине, у понедјељак је имала опроштајни сусрет са првим потпредсједником Владе и министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана