Svi govore o Veseljiju - ko je pravi “gospodar Kosova”?

Tanjug
Svi govore o Veseljiju - ko je pravi “gospodar Kosova”?

Kadrija Veseljija je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić svojevremeno označio kao pravog “gospodara Kosova”.

Prema nezvaničnim informacijama, Veselji je organizovao postavljanje barikada na putevima ka selu Banje, kako bi sprečili predsjednika Vučića da posjeti tamošnju srpsku enklavu.

Veselji je trenutno predsjednik kosovskog parlamenta i lider Demokratske partije Kosova (DPK) od kada je njegov bliski prijatelj Hašim Tači izabran za kosovskog predsjednika.

Veselji je prije nekoliko meseci “poručio” Beogradu da se Albanci “neće zaustaviti do Niša”, ako “Srbija pokuša da se vrati” na Kosovo i Metohiju.

Politička metafora ili pretnja, tek, izgovorio ju je čovjek koji je nekada bio na čelu obavještajne službe ŠIK, koja je nastala i djelovala u okviru takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), čije zločine će istraživati Specijalni sud.

Veselji i Tači, zajedno sa aktuelnim premijerom Ramušem Haradinajem, protive se radu Specijalnog suda i pokušavaju, preko poslaničke inicijative u kosovskom parlamentu, da ukinu odluku o formiranju te pravosudne institucije, koju je donio parlament u prethodnom sazivu.

Obavještajna služba ŠIK, zvanično je ugašena 2008. godine, a ime Kadrija Veseljija kojeg je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon jučerašnjeg ubistva srpskog političara Olivera Ivanovića, označio kao istinskog “gospodara Kosova”, spominje se uz Tačija u izvještaju Savjeta Evrope u aferi trgovine ljudskim organima, uglavnom srpskih zatvorenika, tokom rata 1989-1999. godine.

Ne malo iznenađenje je bio prvi izbor Veseljija za predsjednika kosovkog parlamenta, a mediji su tada pisali da bivši obaviještajac i jedan od komandanata OVK više voli da djeluje iz sijenke.

Ništa manji šok je bila i odluka, nakon posljednjih parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji, da vladajuću koaliciju formira Veseljijeva DPK i Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova, koja je nazvana “ratnom koalicijom”.

Po izboru za predsjednika kosovskog parlamenta, Veselji je građanima na KiM obećao da će zadržati “partnerske i prijateljske odnose sa SAD” i da nema ništa sporno u tome što je vodio nekadašnju tajnu službu Kosova jer je, kako je rekao, i bivši predsednik SAD Džordž Buš mlađi takođe nekada bio saradnik CIA.

Veselji je u Švajcarskoj navodno 2009. osnovao firmu kao srpski državljanin, odnosno sa srpskim pasošem. Prema navodima medija, kao jedan od komandanata grupe “Crna ruka” zajedno je sa Tačijem i Džavidom Haljitijem učestvovao u kidnapovanjima i ubistvima Srba, ali i neposlušnih Albanaca.

Veselji je, prema tim informacijama, zajedno sa još nekim pripadnicima OVK uticao na zaštićene svjedoke u haškim procesima, pretio im, zastrašivao ih i organizovao njihova ubistva, a četvoricu je, kako se tvrdi, lično likvidirao.

Za Veseljija se navodi da je bio i član Albanske informativne agencije, koja je djelovala u okviru FARK-a , albanske oružane formacije samoproglašene Republike Kosovo, u kojoj su bili pretežno bivši oficiri JNA i radnici DB-a i MUP-a albanske nacionalnosti.

U jednom govoru u kosovskom parlamentu o “opravdanoj borbi OVK” Veselji je rekao da je ta formacija formirana da bi se “borila da dokrajči aparthejd srpskog režima, gdje su Albanci tretirani kao građani drugog reda”.

OVK se borila za izgradnju slobodnog društva gdje vlada pravda, gdje su svi jednaki pred zakonom. Da stvori državu u kojoj građanin može biti kažnjeni samo poslije poštenog sudskog procesa, gde se krivica utvrđuje preko jasnih dokaza - rekao je on.

Inače, Veselji je kao šef paraobaveštajne službe ŠIK na Kosovu predmet brojnih istraga. U okviru istraga koje se protiv Veseljija vode, u izvještajima Komisije EU o ekonomskoj situaciji u ratu “Republike Kosovo” bio je označen za glavnog “blagajnika” terorista.

Grupa koju je tada kontrolisao navodno se bavila trgovinom - od droge do ljudskih organa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana