Svega 39 odsto građana Srbije gleda pozitivno na EU

Agencije
Svega 39 odsto građana Srbije gleda pozitivno na EU

Beograd - Pozitivnu sliku o Evropskoj uniji ima 39 odsto građana Srbije, dva odsto manje nego u istraživanju koje je rađeno prošle godine, a među njima najbolje mišljenje imaju upravo mladi od 15 do 24 godine, posebno studenti, pokazuje najnovije istraživanje “Evrobarometra”.

Nasuprot tome negativnu sliku o EU ima 22 odsto građana, dok je neutralno njih čak 37 odsto.

Istraživanje je sprovedeno od 17. do 28. marta ove godine, a učestvovalo je 33.130 ljudi iz članica EU i zemalja kandidata.

Rezultati pokazuju da građani Srbije nemaju veliko povjerenje u nacionalne institucije, niti u EU.

Podaci pokazuju da Vlada Srbije uživa povjerenje 44 odsto građana, parlament 33 odsto, dok je nepovjerenje prema tim institucijama iskazalo čak 49 odsto ljudi. Povjerenje u EU ima 36 odsto Srba, za jedan odsto manje nego prošle godine, a 48 odsto nema povjerenja.

Na pitanje šta za njih lično znači Evropska unija, najviše ispitanika u Srbiji (38 odsto), ali i u članicama EU (52 odsto), odgovorilo je: sloboda putovanja, studiranja i rad bilo gdje u Uniji, zatim ekonomski prosperitet (31), gubitak kulturnog identiteta (23) i mir (20).

Po podacima koji su dobijeni, tri četvrtine građana Srbije smatra da je ekonomska situacija u zemlji loša i većina ne misli da će stanje biti promijenjeno za godinu.

Negativno mišljenje o nacionalnoj ekonomiji ima 74 odsto građana Srbije, četiri odsto manje nego u prethodnom istraživanju, a pozitivno mišljenje ima 24 odsto, što je četiri odsto više nego 2017. godine.

Više od polovine građana Srbije (57 odsto) smatra da je finansijska situacija njihovog domaćinstva loša, a 38 odsto da je dobra.

Da će se ekonomska situacija poboljšati tokom naredne godine vjeruje 29 odsto stanovnika, isto kao i u prethodnom istraživanju, dok 26 odsto smatra da će se pogoršati, a najviše je onih (42 odsto) koji ne misle da će se stanje promijeniti.

Takođe je najviše onih koji ne misle da će se promijeniti ni ekonomska situacija u Evropi (34 odsto), dok je 29 odsto optimistično, a 18 odsto pesimistično.

Što se tiče zaposlenosti, najveći broj građana misli da u ovom polju neće biti promjena. Pa tako u pogledu stepena zaposlenosti u Srbiji malo je više onih koji vjeruju da će situacija biti poboljšana, 31 u odnosu na 28 odsto, dok 36 odsto ispitanika smatra da neće biti većih promjena.

Većina Evropljana smatra da je ekonomska situacija u EU dobra i optimistično gleda na budućnost. Povjerenje u Uniju je u porastu, a podrška ekonomskoj i monetarnoj uniji je na najvišem nivou.

Evropska komisija je saopštila da prema istraživanju više Evropljana ima pozitivnu sliku o Uniji, a procenat onih koji vjeruju da se njihov glas čuje najveći je od 2004.

Jedan od glavnih zaključaka istraživanja je­ rast optimizma u pogledu ekonomije i snažna podrška evru.

Izazovi i problemi

Najveći izazovi sa kojima se Srbija suočava su nezaposlenost, smatra 43 odsto ispitanika, zatim ekonomska situacija (38), inflacija i rast troškova života (22), kriminal (21), zdravstveno i socijalno osiguranje i javni dug (13).

Najveći problemi s kojima se lično suočavaju su finansijska situacija njihovog domaćinstva, inflacija, uslovi života i nezaposlenost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana