Свега 39 одсто грађана Србије гледа позитивно на ЕУ

Свега 39 одсто грађана Србије гледа позитивно на ЕУ 18.06.2018 14:11 | Агенције

Београд - Позитивну слику о Европској унији има 39 одсто грађана Србије, два одсто мање него у истраживању које је рађено прошле године, а међу њима најбоље мишљење имају управо млади од 15 до 24 године, посебно студенти, показује најновије истраживање “Евробарометра”.

Насупрот томе негативну слику о ЕУ има 22 одсто грађана, док је неутрално њих чак 37 одсто.

Истраживање је спроведено од 17. до 28. марта ове године, а учествовало је 33.130 људи из чланица ЕУ и земаља кандидата.

Резултати показују да грађани Србије немају велико повјерење у националне институције, нити у ЕУ.

Подаци показују да Влада Србије ужива повјерење 44 одсто грађана, парламент 33 одсто, док је неповјерење према тим институцијама исказало чак 49 одсто људи. Повјерење у ЕУ има 36 одсто Срба, за један одсто мање него прошле године, а 48 одсто нема повјерења.

На питање шта за њих лично значи Европска унија, највише испитаника у Србији (38 одсто), али и у чланицама ЕУ (52 одсто), одговорило је: слобода путовања, студирања и рад било гдје у Унији, затим економски просперитет (31), губитак културног идентитета (23) и мир (20).

По подацима који су добијени, три четвртине грађана Србије сматра да је економска ситуација у земљи лоша и већина не мисли да ће стање бити промијењено за годину.

Негативно мишљење о националној економији има 74 одсто грађана Србије, четири одсто мање него у претходном истраживању, а позитивно мишљење има 24 одсто, што је четири одсто више него 2017. године.

Више од половине грађана Србије (57 одсто) сматра да је финансијска ситуација њиховог домаћинства лоша, а 38 одсто да је добра.

Да ће се економска ситуација побољшати током наредне године вјерује 29 одсто становника, исто као и у претходном истраживању, док 26 одсто сматра да ће се погоршати, а највише је оних (42 одсто) који не мисле да ће се стање промијенити.

Такође је највише оних који не мисле да ће се промијенити ни економска ситуација у Европи (34 одсто), док је 29 одсто оптимистично, а 18 одсто песимистично.

Што се тиче запослености, највећи број грађана мисли да у овом пољу неће бити промјена. Па тако у погледу степена запослености у Србији мало је више оних који вјерују да ће ситуација бити побољшана, 31 у односу на 28 одсто, док 36 одсто испитаника сматра да неће бити већих промјена.

Већина Европљана сматра да је економска ситуација у ЕУ добра и оптимистично гледа на будућност. Повјерење у Унију је у порасту, а подршка економској и монетарној унији је на највишем нивоу.

Европска комисија је саопштила да према истраживању више Европљана има позитивну слику о Унији, а проценат оних који вјерују да се њихов глас чује највећи је од 2004.

Један од главних закључака истраживања је­ раст оптимизма у погледу економије и снажна подршка евру.

Изазови и проблеми

Највећи изазови са којима се Србија суочава су незапосленост, сматра 43 одсто испитаника, затим економска ситуација (38), инфлација и раст трошкова живота (22), криминал (21), здравствено и социјално осигурање и јавни дуг (13).

Највећи проблеми с којима се лично суочавају су финансијска ситуација њиховог домаћинства, инфлација, услови живота и незапосленост.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица