Швајцарски лист међу важне личности уврстио и Ану Брнабић

Срна
Швајцарски лист међу важне личности уврстио и Ану Брнабић

Цирих - Швајцарски дневник "Неу зüрцхер зеитунг ", међу 32 личности које су у различитим областима били у фокусу у 2017. уврстио и премијерку Србије Ану Брнабић.

"Ана Брнабић као председница Владе пропагира неуморно имиџ Србије као модерне земље, а то што се отворено изјашњава као хомсексуалка јој у томе помаже", истиче лист.

"Неу зüрцхер зеитунг" указује да је Брнабић у септембру, као премијерка, учествовала на Прајду, и да је тада владала мирна атмосфера - нормалност која је била огроман контранст догађајима из 2010. када је више од стотину људи повријеђено у нападу вјерских фанатика.

То је, како истиче лист, и заслуга Брнабић, која је као прва лезбејка, која на конзервативном Балкану предводи једну владу, симболична фигура. Према писању дневника, тога је свјесна Брнабић, иако истиче да себе не види као активисткињу.

"Ја не кријем своју хомосексуалност и то је важно за Србију. Људи треба да разумију да није важно кога волиш, већ ко си", објаснила је она швајцарском листу.

То не значи, како додаје, да се политички залаже за брзо побољшање положаја сексуалних мањина, те да брак или усвајања истополних парова није на агенди, а признање истополног партнерства се провјерава.

То је оно што је реалнополитички изводљиво и прагматичарка Брнабић се држи тога, указује " Неу зüрцхер зеитунг ".

Лист преноси да технократкиња има важну улогу, подсјећајући да је предсједник Александар Вучић, који ју је поставио на ову функцију, окарактерисао као "економску премијерку", која компетентно треба да спроведе реформе. Њена значајна улога је и представљање Србије у свијету.

"Неуморно она путује око свијета, како би промовисала своју земљу. При том се ради о инвестицијама и прије свега приближавање ЕУ. Она земљу представља као економски отворену и модерну државу. При чему прагматичарка и њен ментор Александар Вучић одлично знају да њена биографија и сексуални идентитет тај имиџ чине вјеродостојним", констатује лист.

"То што сам ја, која отворено говорим о својој хомосексуалношћу, постала премијера показује свијиету како се Србија промјенила", закључила је Брнабић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана