Susret Trampa i Putina šansa za rješenje kosovskog pitanja?

Agencije
Susret Trampa i Putina šansa za rješenje kosovskog pitanja?

Velika šansa da pitanje Kosova i Metohije bude riješeno do početka sljedeće godine jeste susret ruskog i američkog predsjednika Vladimira Putina i Donalda Trampa u Helsinkiju ovog mjeseca.

Kako saznaje Blic u diplomatskim krugovima, to je plan zasad, ali i plan srpskog državnog vrha i predsjednika Aleksandra Vučića da se nakon mnoštva neuspješnih pokušaja stvar riješi u Briselu dogovorom Beograda i Prištine.

- Evropa nema ni snage, ni volje, ni mogućnosti da natjera Albance da urade nešto. Zato je ideja da se o ovom suštinski važnom pitanju za nas dogovore Putin i Tramp, a da potom Evropa to prihvati kao konačno. Sve oči su usmjerene na sastanak u Helsinkiju 16. jula - navodi izvor lista iz diplomatskih krugova.

Ovo praktično znači da će proces ići obrnutim tokom, što ne bi bio problem ako se dođe do rezultata. Jasno je da će dvojica predsjednika za temu Kosova imati minut ili nekoliko rečenica, ali je prema riječima dobro obaviještenog sagovornika, to je sasvim dovoljno da se sve pomjeri s mrtve tačke i nađe rješenje.

- Tramp i Putin će do kraja godine odlučiti o Kosovu. To je ozbiljna šansa da se dođe do rješenja. Džaba opcije koje nudi EU kada nijedna od strana na njih ne pristaje - ističe isti izvor.

Vučić je prošle sedmice telefonom razgovarao sa Džonom Boltonom, Trampovim savjetnikom za nacionalnu bezbjednost. Iako detalji razgovora nepoznati, činjenica je da je Bolton odličan poznavalac prilika na Balkanu i da ima prijateljski stav, navodi sagovornik lista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana