Suspendovan vladika niški Jovan

Novosti
Suspendovan vladika niški Jovan

Vladika Jovan (Purić) suspendovan je s mjesta episkopa niškog do proljećnog zasjedanja Sabora - odlučio je juče Sveti arhijerejski sinod SPC, pišu "Novosti".

Do maja sljedeće godine kada će biti donijeta konačna odluka o Jovanovom statusu eparhijom će kao administrator upravljati vladika raško-prizrenski Teodosije.

U dogovoru sa Sinodom, bivši vladika niški konačnu odluku sačekaće u manastiru Ostrog, čiji je iguman bio prije izbora za vladiku.

Sinodskom odlukom privremeno je riješena kriza u Niškoj episkopiji, koja je proljetos kulminirala bunom velikog dijela sveštenika protiv svog vladike.

Pismom patrijarhu i crkvenim organima oni su ga optužili za samovolju i neracionalne poteze u razmještaju klira u eparhije. Prema drugom viđenju, neiskusni vladika je dirnuo u osinjak sveštenika, koje je u cilju uvođenja reda u eparhiji, htio da razmjesti u druge parohije.

"Vladika Jovan nije imao loše namere, ali se prosto nije snašao u upravljanju eparhijom", kaže sagovornik "Novosti" iz vrha SPC.

"On je veliki duhovnik i čovek velikog teološkog obrazovanja, ali bez administrativnog iskustva. Svestan svega, vladika Jovan je od crkvenih organa pre nekoliko meseci sam zatražio razrešenje, kako bi se posvetio profesorskom poslu na Bogoslovskom fakultetu. Odlukom o suspenziji do maja sledeće godine", Sinod je Jovanu dao rok da preispita stav i razmisli o nekoj drugoj episkopskoj dužnosti

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana