Суспендован владика нишки Јован

Новости
Суспендован владика нишки Јован

Владика Јован (Пурић) суспендован је с мјеста епископа нишког до прољећног засједања Сабора - одлучио је јуче Свети архијерејски синод СПЦ, пишу "Новости".

До маја сљедеће године када ће бити донијета коначна одлука о Јовановом статусу епархијом ће као администратор управљати владика рашко-призренски Теодосије.

У договору са Синодом, бивши владика нишки коначну одлуку сачекаће у манастиру Острог, чији је игуман био прије избора за владику.

Синодском одлуком привремено је ријешена криза у Нишкој епископији, која је прољетос кулминирала буном великог дијела свештеника против свог владике.

Писмом патријарху и црквеним органима они су га оптужили за самовољу и нерационалне потезе у размјештају клира у епархије. Према другом виђењу, неискусни владика је дирнуо у осињак свештеника, које је у циљу увођења реда у епархији, хтио да размјести у друге парохије.

"Владика Јован није имао лоше намере, али се просто није снашао у управљању епархијом", каже саговорник "Новости" из врха СПЦ.

"Он је велики духовник и човек великог теолошког образовања, али без административног искуства. Свестан свега, владика Јован је од црквених органа пре неколико месеци сам затражио разрешење, како би се посветио професорском послу на Богословском факултету. Одлуком о суспензији до маја следеће године", Синод је Јовану дао рок да преиспита став и размисли о некој другој епископској дужности

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана