Судије суда за злочине ОВК волонтери

Танјуг
Судије суда за злочине ОВК волонтери

Приштина - Судије Специјализованих вијећа Косова (Суд за злочине почињене на Косову и Метохији) одржале су у четвртак, 15. марта, у Хагу трећу пленарну сједницу на којој је разматрано остваривање предстојећих планова, саопштено је из те институције.

Током пленарне сједнице судије су обавјештене о активностима које је обавио Секретаријат у протеклој години, како би се наставило ефикасно спровођење мандата Специјализованих вијећа.

У саопштењу се наводи да се, у складу са Законом о Специјализованим већима и Специјализованом тужилаштву, све судије Специјализованих вијећа налазе на листи судија, "али да не добијају никакву новчану накнаду нити принадлежности само на основу тога што се налазе на листи".

Поред тога, како се додаје, судије долазе у сједиште Суда искључиво по захтјеву предсједника Специјализованих вијећа ради обављања дужности које изискују њихово присуство.

У саопштењу се подсјећа да су судије, након усвајања, преиспитивања и ступања на снагу Правилника о поступку и доказима, у јулу 2017. године створиле услове неопходне да би Специјализована вијећа постала судски оперативна.

Како Правилник тек треба да буде испробан у пракси, у овом тренутку није било потребно предлагати никакве измјене Правилника, нити дискутовати о њима, напомиње се у саопштењу.

Суд још није формално почео са суђењима, јер још нема првих оптужница, а будући да Специјализованом тужиоцу Дејвиду Швендиману 31. марта истиче мандат и да његов насљедник још није именован, није познато када би прве оптужнице могле да буду поднијете суду, односно Специјализованим вијећима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана