Sudija na večeri sa advokatom bivših komandanata OVK

Srna
Sudija na večeri sa advokatom bivših komandanata OVK

Beograd - Češki sudija Vladimir Mikula, koji je na listi sudija Specijalnog suda za zločine OVK u Hagu, uslikan je na večeri u restoranu u Prištini u društvu Arijanita Kocija, advokata bivših komandanata OVK Rustema Mustafe i Samija Ljuštakua.

Dvojica bivših komandanata OVK saslušani su pred Specijalnim tužilaštvom u Hagu u vezi sa zločinima i mogli bi da budu predmet krivičnog gonjenja.

Advokat Koci rekao je da je bio na javnom mjestu sa suprugom, njenim prijateljima i njenim trenerom iz teretane i da nije znao da će i Mikula biti za istim stolom.

On je naveo da su iz Haga potvrdili da se Mikula nalazi na listi međunarodnih sudija, koji funkcije obavljaju samo na zahtjev i zaduženju koje izdaje predsjednik Specijalizovanih vijeća Ekaterina Trendafilova.

Iz Službe za javno informisanje i komunikaciju suda u Hag su naveli da Trendafilova nije povjerila predmet Mikuli i da zato nisu u poziciji da daju dalje komentare.

Na sajtu suda prošle sedmice objavljeno je saopštenje Trendafilove u kojem je navela da je “sudija Mikula jedan od 20 sudija uvrštenih u Listu međunarodnih sudija Specijalizovanih vijeća Kosova /SVK/”, ali da od imenovanja nije dobio nijedan predmet.

“Stoga nema pristup povjerljivim informacijama o aktivnostima Specijalizovanog vijeća i Specijalizovanog tužilaštva Kosova”, navela je Trendafilova.

BIRN je naveo da su iz Misije EU za vladavinu prava na Kosovu /Euleksa/ rekli da Mikula trenutno vrši funkciju pravosudnog nadgledanja u toj organizaciji i da “u skladu sa trenutnim mandatom Euleksa, nema nikakvu izvršnu funkciju”.

Iz Euleksa su saopštili da nisu u poziciji da komentarišu Mikuline privatne angažmane.

Na sajtu suda u Hagu piše da je Mikula od 2011. godine obavljao dužnost sudije Euleksa, prethodno je od 2007. bio sudija regiona sjeverne Češke, dok je ranije u Pragu radio kao advokat koji je savjetovao finansijske institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana