Student iz Sjenice ostao u Jemenu

Agencije
Student iz Sjenice ostao u Jemenu

Novi Pazar - Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji zatražio je od premijera Srbije pomoć kako bi student iz Sjenice Suad Dacić bio evakuisan iz Jemena.

U Jemenu je u toku građanski rat, a prošle nedjelje koalicija arapskih zemalja počela je bombardovanje položaja pobunjenika u prestonici Sani.

"Mešihat preduzima sve potrebne radnje i sa diplomatskim predstavništvima muslimanskih zemalja u Beogradu kako bi Dacić napustio Jemen", navodi se u saopštenju Mešihata, čiji je predsjednik Mevlud Dudić.

Dodaje se da je Mešihat uspostavio kontakt sa Dacićem, koji se nalazi u studentskom domu u glavnom gradu Jemena, Sani.

Prije odlaska na studiranje u Jemen, Dacić je završio Medresu Gazi- isa beg u Novom Pazaru.

On nije uspio da napusti tu zemlju prije početka vazdušnih napada koalicije arapskih zemalja, predvođenih Saudijskom Arabijom, na snage šiitskih pobunjenika koji su preuzeli kontrolu nad Sanom.

Kada je počelo bombardovanje, Dacić se javio porodici i Islamskoj zajednici u Srbiji, od kojih je tražio da apeluju na državne organe Srbije kako bi ga što prije evakuisali iz glavnog grada Jemena.

"Suad je planirao da napusti Jemen, ali je uslijed bombardovanja aerodrom u Sani oštećen, pa su letovi otkazani. Svi strani državljani su napustili Jemen, ali kako Srbija nema predstavništvo u ovoj državi, on nije imao kome da se obrati pa je ostao zarobljen usred ratnog poprišta", kažu u Mešihatu.

U Jemenu bukti građanski rat između šiitskih pobunjenika i vojske Jemena.

Pošto su pobunjenici zauzeli glavni grad, Sanu, i napreduju ka jugu, Saudijska Arabija i devet arapskih zemlja počelo je krajem prošle nedjelje bombardovanje njihovih položaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana