Штрбац: Зеленбаба био на списку процесуираних у Хрватској

Срна
Штрбац: Зеленбаба био на списку процесуираних у Хрватској

Београд - Некадашњи начелник СУП-а Книн Миленко Зеленбаба, против којег је тужилаштво у Сплиту подигло оптужницу због ратног злочина у Книнском пољу, налазио се на списку процесуираних у Хрватској, као и на Интерполовој потјерници, рекао је Срни директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац.

"Тако да подизање ове оптужнице није никакво изненађење", каже Штрбац, додавши да је Зеленбаба оптужен по командној одговорности и да је у једном предмету из 1992. године већ осуђен у одуству, док је за други предмет 1994. године отворена истрага против њега.


Он сматра да је Зеленбаба очигледно био "испуштен" са оптужнице из 2016. године, на којој је било осам српских официра и команданата ЈНА и Републике Српске Крајине /РСК/, међу којима и Борислав Ђукић, па су га сада накнадно убацили.

Штрбац је додао да је Зеленбаба један од свједока одбране у случају "капетана Драгана", јер је био начелник полиције у Книну у периоду за који Хрвати терете капетана Драгана да је малтретирао заробљенике на Книнској тврђави.

"Капетан Драган није имао везе са тим заробљеницима, пошто су они били под контролом СУП-а Книн", додао је Штрбац.

Он је оцијенио да Хрвати у посљедње вријеме подижу много оптужница по командној одговорности, а само прошле године је за ратне злочине оптужено најмање 95 људи, припадника ЈНА и РСК.

Говорећи о даљој процедури, пошто се Зеленбаба налази у Србији, у Војводини, Штрбац је рекао да ће Хрватска послати оптужницу Зеленбаби дипломатским путем, након чега ће он бити позван у српско Тужилаштво за ратне злочине да му уруче оптужницу, уз потпис.

Зеленбаба на ту оптужницу има право приговора оптужном вијећу у Хрватској, које одлучује о приговору, а када оптужница постане правоснажна, заказује се припремно рочиште, на којем, оптужени не мора бити присутан.

Ако се оптужени не појави на главном претресу, онда суд у Хрватској може одлучити да му суди у одсуству или да предмет уступи да му се суди у Србији. "Ако Зеленбаба има држављанство Србије, не може бити изручен Хрватско мимо његове воље", напомиње Штрбац.

Хрватсска терети Зеленбабу за протјеривања Хрвата из засеока Марићи и Велићи и да ништа није предузето да починилац убиства Јошка Ћаћића буде откривен и санкционисан.

Хрватски медији наводе да Зеленбаба данас живи у Војводини, а да је у Шибенику 1993. године осуђен на 20 година затвора због ратног злочина над цивилима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана