Strah u Prištini zbog povratka džihadista

Agencije
Strah u Prištini zbog povratka džihadista

Priština - Kosovska vlada strahuje zbog Albanaca koji su se, nakon vojnih gubitaka, poraza i povlačenja pripadnika Islamske države u Siriji i Iraku, vratili iz ratnih područja na Bliskom istoku i vidi ih kao počinioce mogućih terorističkih napada.

Prištinske vlasti upozoravaju da bi povratnici sa ratišta u Siriji i Iraku mogli da napadnu i pokrenu ekstremno nasilje protiv stanovništva i institucija na Kosovu.

Odlazeći komandant KFOR-a na Kosovu general Đovani Fungo izjavio je nedavno da je veoma zabrinjavajuća činjenica da je čak 366 islamističkih boraca sa ovih prostora otišlo da se bori za teroriste.

- Kosovo je regrutna zona za IS i rizik za Evropu. Novac za regrutovanje stiže iz arapskih zemalja i služi da se identifikuju mladi ljudi koji su već donekle radikalizovani i onda se oni šalju dalje, u Saudijsku Arabiju. Kada se vrate kući traže druge mlade ljude i postupak se ponavlja. Iskreno, to je velika opasnost za Evropu, a kada uzmete u obzir da je Balkan i centar za trgovinu oružjem i da samo na Kosovu ima više od 150.000 nelegalnog oružja, to je dovoljan razlog za brigu - rekao je general Fungo.

Kosovska vlada je borbu protiv terorizma istakla i u nacrtu plana svog četvorogodišnjeg mandata.

Predviđena je finalizacija i usvajanje nove strategije protiv terorizma, uz neophodan budžet. Takođe, predviđeno je usvajanje nacrta zakona. Najavljeno je stvaranje odjeljenja u okviru MUP-a za prevenciju i reintegraciju radikalizovanih osoba, a nakon učešća Albanaca sa Kosova u ratovima u inostranstvu.

Fokus će biti stavljen na reintegraciji osuđenih osoba i porodica za koje se očekuje da će se vratiti iz konfliktnih područja.

- Navedeno odjeljenje MUP-a koordinisalo bi aktivnosti između svih vladinih institucija i mehanizama za prevenciju i reintegraciju osoba sa radikalnim idejama - navedeno je u objašnjenju pokretanja vladine strategije.

Najpoznatiji terorista

Najpoznatiji terorista sa Kosova Lavdrim Muhadžeri ubijen je u junu u Siriji. Muhadžeri iz Kačanika bio je vođa Albanaca u Islamskoj državi. Bio je poznat po tome što je na društvenim mrežama postavljao uznemirujuće video-snimke na kojima se vidi kako ubija ljude. Prema podacima bezbjednosnih struktura, na stranim ratištima bori se još 140 osoba, među kojima su žene i djeca, a vraćeno je njih 100.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana