Страх у Приштини због повратка џихадиста

Агенције
Страх у Приштини због повратка џихадиста

Приштина - Косовска влада страхује због Албанаца који су се, након војних губитака, пораза и повлачења припадника Исламске државе у Сирији и Ираку, вратили из ратних подручја на Блиском истоку и види их као починиоце могућих терористичких напада.

Приштинске власти упозоравају да би повратници са ратишта у Сирији и Ираку могли да нападну и покрену екстремно насиље против становништва и институција на Косову.

Одлазећи командант КФОР-а на Косову генерал Ђовани Фунго изјавио је недавно да је веома забрињавајућа чињеница да је чак 366 исламистичких бораца са ових простора отишло да се бори за терористе.

- Косово је регрутна зона за ИС и ризик за Европу. Новац за регрутовање стиже из арапских земаља и служи да се идентификују млади људи који су већ донекле радикализовани и онда се они шаљу даље, у Саудијску Арабију. Када се врате кући траже друге младе људе и поступак се понавља. Искрено, то је велика опасност за Европу, а када узмете у обзир да је Балкан и центар за трговину оружјем и да само на Косову има више од 150.000 нелегалног оружја, то је довољан разлог за бригу - рекао је генерал Фунго.

Косовска влада је борбу против тероризма истакла и у нацрту плана свог четворогодишњег мандата.

Предвиђена је финализација и усвајање нове стратегије против тероризма, уз неопходан буџет. Такође, предвиђено је усвајање нацрта закона. Најављено је стварање одјељења у оквиру МУП-а за превенцију и реинтеграцију радикализованих особа, а након учешћа Албанаца са Косова у ратовима у иностранству.

Фокус ће бити стављен на реинтеграцији осуђених особа и породица за које се очекује да ће се вратити из конфликтних подручја.

- Наведено одјељење МУП-а координисало би активности између свих владиних институција и механизама за превенцију и реинтеграцију особа са радикалним идејама - наведено је у објашњењу покретања владине стратегије.

Најпознатији терориста

Најпознатији терориста са Косова Лавдрим Мухаџери убијен је у јуну у Сирији. Мухаџери из Качаника био је вођа Албанаца у Исламској држави. Био је познат по томе што је на друштвеним мрежама постављао узнемирујуће видео-снимке на којима се види како убија људе. Према подацима безбједносних структура, на страним ратиштима бори се још 140 особа, међу којима су жене и дјеца, а враћено је њих 100.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана