Stopirani bageri kod Dečana, teška mašinerija povučena”

Agencije
Stopirani bageri kod Dečana, teška mašinerija povučena”

Priština - Zahvaljujući nizu međunarodnih inicijativa u toku dana kosovske vlasti su prestale sa nezakonitim radovima na putu u zaštićenoj zoni manastira Dečani.

To je putem Tvitera saopštila Eparhija raško-prizrenska SPC dodajući da je teška mašinerija navodno povučena.

“Nadamo se da će kosovske vlasti ubuduće poštovati svoje zakonodavstvo i međunarodne obaveze”, dodaje eparhija.

Misija OEBS na Kosovu sa zabrinutošću prati nelegalne radove na putu, koji traju od juče u Specijalnoj zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani i pozdravljamo odluku od ovog popodneva da se ti radovi obustave, saopšteno je na zvaničnoj stranici OEBS na Fejsbuku.

OEBS je potvrdio da su radovi obustavljeni i da je teška mašinera uklonjena iz zaštićene zone.

OEBS podsjeća da se svi radovi unutar Specijalne zaštićene zone moraju ugovoriti kroz Savjet za implementaciju i posmatranje.

“Pozivamo sve strane da potraže međusobno prihvatljivo rešenje u skladu sa kosovskim zakonima i međunarodnim obavezama”, navodi se na stranici OEBS-a na Fejsbuku.

Eparhija raško-prizrenska SPC je prethodno, povodom početka radova na magistralnom putu Dečani-Plav, saopštila da kosovska vlada na najgrublji način ugrožava jedan od najznačajnijih spomenika Uneska na Balkanu i da se radovi sprovode protivno kosovskom zakonu i standardima Uneska.

Radio Kontakt plus je prenio da je episkop raško-prizrenski Teodosije obavijestio predstavnike Evropske unije, OEBS i Kfora da je kosovska vlada započela nezakonite radove na magistralnom putu Dečani-Plav u zaštićenoj zoni oko manastira Visoki Dečani.

U saopštenju Eparhije raško-prizrenske navodi se da je izgradnja ovakvih puteva u zaštićenim zonama najstrože zabranjena zakonom o Specijalnim zaštićenim zonama koje je usvojila Skupština Kosova i da kršenje ovoga zakona, pored upornog odbijanja registracije dečanske zemlje po odluci Ustavnog suda Kosova od prije dvije godine, predstavlja još jedan flagrantan primjer institucionalnog bezakonja koji se sprovodi od strane kosovskih institucija.

Eparhija ocjenjuje da ovaj najnoviji potez kosovskih institucija duboko narušava bilo kakvo institucionalno povjerenje i poštovanje u primjenu postojećih zakona kao i odluka kosovskih sudova, koji očigledno ne važe na prostorima opštine Dečani. Istovremeno, ovim se de fakto blokira rad mješovite Komisije za zaštićene zone jer se radovi odvijaju protivno zakonu po pravnom tumačenju kancelarije EU i OEBS.

Navodi se da je manastir Visoki Dečani već 20 godina pod vojnom zaštitom zbog četiri oružana napada nakon 1999. godine i pokušaja terorističkog napada 2016. godine koji je izvela grupa naoružanih kosovskih islamista, koje je kosovska policija pustila na slobodu narednog dana sa uslovnom kaznom zbog nezakonitog posjedovanja oružja.

Eparhija navodi da loša bezbjednosna situacija, odsustvo vladavine prava i zakona, etnička diskriminacija i nepoštovanje sopstvenih zakona nanose štetu ne samo građanima opštine Dečani, već i svim građanima na Kosovu i Metohiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana