Стопирани багери код Дечана, тешка машинерија повучена”

Агенције
Стопирани багери код Дечана, тешка машинерија повучена”

Приштина - Захваљујући низу међународних иницијатива у току дана косовске власти су престале са незаконитим радовима на путу у заштићеној зони манастира Дечани.

То је путем Твитера саопштила Епархија рашко-призренска СПЦ додајући да је тешка машинерија наводно повучена.

“Надамо се да ће косовске власти убудуће поштовати своје законодавство и међународне обавезе”, додаје епархија.

Мисија ОЕБС на Косову са забринутошћу прати нелегалне радове на путу, који трају од јуче у Специјалној заштићеној зони манастира Високи Дечани и поздрављамо одлуку од овог поподнева да се ти радови обуставе, саопштено је на званичној страници ОЕБС на Фејсбуку.

ОЕБС је потврдио да су радови обустављени и да је тешка машинера уклоњена из заштићене зоне.

ОЕБС подсјећа да се сви радови унутар Специјалне заштићене зоне морају уговорити кроз Савјет за имплементацију и посматрање.

“Позивамо све стране да потраже међусобно прихватљиво решење у складу са косовским законима и међународним обавезама”, наводи се на страници ОЕБС-а на Фејсбуку.

Епархија рашко-призренска СПЦ је претходно, поводом почетка радова на магистралном путу Дечани-Плав, саопштила да косовска влада на најгрубљи начин угрожава један од најзначајнијих споменика Унеска на Балкану и да се радови спроводе противно косовском закону и стандардима Унеска.

Радио Контакт плус је пренио да је епископ рашко-призренски Теодосије обавијестио представнике Европске уније, ОЕБС и Кфора да је косовска влада започела незаконите радове на магистралном путу Дечани-Плав у заштићеној зони око манастира Високи Дечани.

У саопштењу Епархије рашко-призренске наводи се да је изградња оваквих путева у заштићеним зонама најстроже забрањена законом о Специјалним заштићеним зонама које је усвојила Скупштина Косова и да кршење овога закона, поред упорног одбијања регистрације дечанске земље по одлуци Уставног суда Косова од прије двије године, представља још један флагрантан примјер институционалног безакоња који се спроводи од стране косовских институција.

Епархија оцјењује да овај најновији потез косовских институција дубоко нарушава било какво институционално повјерење и поштовање у примјену постојећих закона као и одлука косовских судова, који очигледно не важе на просторима општине Дечани. Истовремено, овим се де факто блокира рад мјешовите Комисије за заштићене зоне јер се радови одвијају противно закону по правном тумачењу канцеларије ЕУ и ОЕБС.

Наводи се да је манастир Високи Дечани већ 20 година под војном заштитом због четири оружана напада након 1999. године и покушаја терористичког напада 2016. године који је извела група наоружаних косовских исламиста, које је косовска полиција пустила на слободу наредног дана са условном казном због незаконитог посједовања оружја.

Епархија наводи да лоша безбједносна ситуација, одсуство владавине права и закона, етничка дискриминација и непоштовање сопствених закона наносе штету не само грађанима општине Дечани, већ и свим грађанима на Косову и Метохији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана