Столтенберг: Србија суверена, поштујемо то што не жели у НАТО

Танјуг
Столтенберг: Србија суверена, поштујемо то што не жели у НАТО

Брисел - Србија је независна, суверена земља и поштујемо њен став да не жели чланство у НАТО и то нам није препрека за јачање сарадње, поручио је данас у Бриселу генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг.

„Не разговарамо о чланству Србије у НАТО. Србија је јасно ставила до знања да то не жели и НАТО то поштује“, рекао је први човјек НАТО новинарима у сједишту Сјеверноатлантског савеза.

Како је рекао, Србија је одлучила да буде неутрална и тежи ка чланству у ЕУ и НАТО то поштује и подржава њен напредак на том путу.

„Србија је независна,суверена држава. Србија не жели у НАТО. Али за нас је потпуно нормално да имамо добру сарадњу и са неком земљом иако не жели у НАТО“, рекао је он, подсјетивши на сарадњу са Финском, Шведском или Аустријом.

Он је подсјетио да се више пута састао са Александром Вучићем, и у вријеме када је био премијер и сада када је на функцији предсједника државе.

„Наставићемо да јачамо сарадњу“, рекао је Столтенберг.

На питање српских новинара у вези са руским хуманитарним центром, он је поновио да је Србија суверена земља.

„Србија има војне вјежбе са Русијом али и са нама. Поштујемо њене суверене одлуке“, закључио је шеф НАТО.

Он се обратио новинарима уочи дводневног састанка шефова дипломатија држава чланица на којем ће у фокусу пажње, како је најавио, бити јачање сарадње НАТО и ЕУ, ситуација око Сјеверне Кореје, борба против тероризма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана