Стојановић: У Србији 608 вехабија, десетак под присмотром

Агенције
Стојановић: У Србији 608 вехабија, десетак под присмотром

Београд - Предсједник скупштинског Одбора за контролу служби безбједности Момир Стојановић изјавио је да у Србији постоји 608 припадника вехабијског покрета.

Он је навео да је њих десетак под пажњом обавјештајно-безбједносних служби због веза са сљедбеницима радикалног ислама.

Стојановић је за дневни лист "Политика" казао да српске службе немају сазнања да вехабије "организују, планирају или припремају било какву терористичку активност на простору Србије".

"Око 70 особа са простора рашко-полимске области учествовало је у борбама на страни Исламске државе, од којих је десет под сталном присмотром обавештајно-безбедносних служби. За сада нема показатеља да они врбују, припремају или планирају терористичке активности у Србији", навео је Стојановић.

Према његовим ријечима, безбедносна ситуација у Федерацији БиХ је "много компликованија" него у Србији а сарадња безбједносних служби двије земље одвија се "јако тешко" због како је навео, "крхких и коруптивних институција у БиХ у којима није урађена анализа кадрова запослених у њима".

"У БиХ постоје припадници терористичких организација који су се почетком деведесетих година борили у редовима војске БиХ. Погрешном политиком тадашњег руководства, један број њих је добио држављанство БиХ и настанио се у местима око Маглаја где је велика концентрација припадника вехабијског покрета", казао је предсједник скупштинског Одбора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана