Stejt department zatražio kopiju izvještaja o požaru u Srpskoj crkvi

Srna
Stejt department zatražio kopiju izvještaja o požaru u Srpskoj crkvi

Beograd - Američki Stejt department zatražio je primjerak izvještaja o istrazi požara koji je uništio 160 godina staru srpsku pravoslavnu crkvu u Njujorku na Vaskrs, potvrdila je Vatrogasna služba Njujorka.

Stejt department je zahtjev iznio u ime zvaničnika Ambasade Srbije zabrinutih zbog niza požara u pravoslavnim crkvama u svijetu, navodi "Njujork dejli njuz".


Američki istražitelji su uvjereni da je požar u kojem je nakon večernje službe na Vaskrs izgorjela crkva posljedica nesrećnog slučaja, a da su uzrok požara nepogašene svijeće ostavljene u kartonskoj kutiji.

Portparol njujorških vatrogasaca rekao je ovom američkom listu da će biti potrebno vremena da se sačini detaljan izvještaj o požaru u crkvi, prenose beogradski mediji.

Istražitelji ne mogu još da pristupe pojedinim dijelovima građevine, s obzirom na velika oštećenja.

"Ruševine su na sve strane, i gomile obrušenog materijala otežavaju pristup", rekao je portparol za njujorški dnevnik.

Konzul Srbije u Njujorku Mirjana Živković rekla je nakon razgovora sa gradonačelnikom Njujorka Bilom de Blazijem da je zvanično potvrđeno da požar nije podmetnut, a da je preko Ambasade Srbije u SAD od Stejt dipartmenta zatražen detaljan izvještaj o rezultatima istrage.

Patrijarh Irinej rekao je nakon požara za "Blic" da je "najmanje moguće da su svijeće uzrok požara".

Istog dana na Vaskrs izgorjele su i dvije pravoslavne crkve u Australiji, ali vlasti ne vjeruju da su ovi požari na bilo koji način povezani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana