Стејт департмент затражио копију извјештаја о пожару у Српској цркви

Срна
Стејт департмент затражио копију извјештаја о пожару у Српској цркви

Београд - Амерички Стејт департмент затражио је примјерак извјештаја о истрази пожара који је уништио 160 година стару српску православну цркву у Њујорку на Васкрс, потврдила је Ватрогасна служба Њујорка.

Стејт департмент је захтјев изнио у име званичника Амбасаде Србије забринутих због низа пожара у православним црквама у свијету, наводи "Њујорк дејли њуз".


Амерички истражитељи су увјерени да је пожар у којем је након вечерње службе на Васкрс изгорјела црква посљедица несрећног случаја, а да су узрок пожара непогашене свијеће остављене у картонској кутији.

Портпарол њујоршких ватрогасаца рекао је овом америчком листу да ће бити потребно времена да се сачини детаљан извјештај о пожару у цркви, преносе београдски медији.

Истражитељи не могу још да приступе појединим дијеловима грађевине, с обзиром на велика оштећења.

"Рушевине су на све стране, и гомиле обрушеног материјала отежавају приступ", рекао је портпарол за њујоршки дневник.

Конзул Србије у Њујорку Мирјана Живковић рекла је након разговора са градоначелником Њујорка Билом де Блазијем да је званично потврђено да пожар није подметнут, а да је преко Амбасаде Србије у САД од Стејт дипартмента затражен детаљан извјештај о резултатима истраге.

Патријарх Иринеј рекао је након пожара за "Блиц" да је "најмање могуће да су свијеће узрок пожара".

Истог дана на Васкрс изгорјеле су и двије православне цркве у Аустралији, али власти не вјерују да су ови пожари на било који начин повезани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана